با پیشرفت علم و فنّاوری مسیر بسیاری از افراد در جهت راهاندازی و توسعه کسبوکار خود راحت شده است. دیگر لازم نیست افراد همه چیز را خودشان تجربه کنند تا پس از مدت طولانی و کسب تجربه بتوانند موفق باشند و به سوددهی برسند. در حرفهی مشاوره مدیریت، کسانی تحت عنوان مشاور مدیریت با شناسایی نقاط ضعف، نقاط قوت، ارزیابی رقبا و بازار، بهترین راهحلها و استراتژیها را به شما پیشنهاد میدهند. این افراد قابلیتهای تحلیلی در سطح جهانی و مهارتهای حل مسئله را دارا هستند. همچنین این افراد با توصیههای بسیار کاربردی منجر به رشد و سودهی میشوند. برای آشنایی بیشتر با این حرفه و وظایف آنها بهتر است اول بدانیم مشاوره مدیریت چیست و مشاور مدیریت کیست.
مشاوره مدیریت چیست و مشاور مدیریت کیست؟
اگر شما فردی هستید که صاحب کسبوکار بوده و تصمیم به بهبود عملکرد خودکردهاید، لازم است از یک مشاور و راهنمای مجرب در این راه استفاده کنید تا به شما در این زمینه کمک کند. مشاوره مدیریت نوعی مشاوره بهحساب میآید که سبب بهبود راندمان سازمانها میشود.
همانطور که از اسم آن مشخص است این مشاوره میتواند سبب رونق کسبوکار شما شود. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که اگر مشاوره مدیریت توسط افراد مجرب و متخصص صورت نگیرد ممکن است حتی باعث آسیب رساندن به کسبوکار شما شود. توجه به انتخاب افراد مجرب در این راه بسیار حائز اهمیت است فردی که مشاوره مدیریت را انجام میدهد، مشاور مدیریت نام دارد. مشاور مدیریت به سازمانها برای حل مشکلات خود، بهبود عملکرد کسبوکار و به حداکثر رساندن رشد مجموعه کمک میکند. آنها مشکلات تجاری را به راحتی شناسایی میکنند و متناسب با موقعیت سازمان راهحل ارائه میدهند. مشاور مدیریت در زمینههای مختلف ممکن است فعالیت داشته باشد که شما بسته به نیاز مجموعه میتوانید آنها را انتخاب کنید. شرکتهای مشاوره مدیریت بسیار متنوع هستند. ازجملهی این شرکتها میتوان به شرکتهای بزرگی مثل مک کینزی، دیلویت، باین، پیویسی و غیره اشاره کرد. شرکتهای بزرگ معمولا دامنهی وسیعتری از خدمات را ارائه میدهند. شرکتهای کوچکتری هم وجود دارند که در یک حوزه فعالیت میکنند. امروزه تقریبا تمام شرکتهای خصوصی و بینالمللی بهدنبال استفاده و بهرهگیری از خدمات شرکتهای مشاورهای هستند. اهمیت این شرکتها بر کسی پوشیده نیست. هر سازمانی برای بهرهبرداری از حداکثر توان و پتانسیل خود به یک مشاور مدیریت احتیاج دارد.
وظیفه مشاور مدیریت چیست؟
به طورکلی مشاور مدیریت دو وظیفه اصلی را بر عهده دارد. اول حل مسئله و دوم ارائهی بهترین راهحل. مشاور مدیریت با استفاده از جمعآوری اطلاعات، مسئله و نقاط ضعف را شناسایی و متناسب با موقعیت و امکانات مشتری راهحلهای عملی را ارائه میدهد که به حل مشکل کمک میکند.
مشاوران مدیریت نقشی مهمی در کمک به سازمانها در مواجهه با مشکلات و نوسانات بازار را دارند. تخصص، مهارت و تجربهی آنها به افزایش موفقیت کسبوکار شما در بلندمدت کمک میکند. آنها به راحتی میتوانند رقبای شما و نقاط ضعف و قوت آنها را شناسایی کنند و از آن به نفع شما استفاده نمایند. وظایف و مسئولیت مشاور مدیریت بستگی به نوع کسبوکار و نیاز مشتری ممکن است متفاوت باشد. در اینجا چند مورد از وظایف مشترک آنها را بررسی میکنیم.
تجزیه وتحلیل: اولین اقدامی که مشاور مدیریت انجام میدهد، تجزیه وتحلیل فرایند شرکت است. این افراد فرایند و سیستمهای تجاری شرکت را مورد ارزیابی قرار میدهند. آنها روند بازار و رقبای شما را مورد بررسی قرار میدهند و امکانات شرکت یا سازمانها را شناسایی میکنند. جمعآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل، میتواند علت بروز ناکارآمدیها را مشخص کند.
شناسایی مشکل و ارائه راه حل: این افراد، پس از تجزیه و تحلیل مشاور مدیریت مشکل و علت ناکارآمدی شرکت را شناسایی میکنند و در جهت رفع آن اقدام به ارائه راه حل مینماید. مشاور مدیریت با استفاده از دانش و تخصص خود استراتژیهایی را ارائه میدهد. این پیشنهادها میتواند شامل تغییراتی در ساختار، توجه به بخش خاصی، حذف ساختارهای غیر سودمند و یا استراتژیهای بازاریابی و تبلیغات و غیره باشد.
برنامهریزی و توسعه اهداف: مشاور مدیریت با برنامهریزی صحیح در رسیدن مشتری به اهداف خود کمک میکند. آنها اولویتها را شناسایی و مشخص میکنند. مشاوران مدیریت ممکن است دیدی را در مورد موقعیت بازار یا فرصتهای رشد به مشتریان ارائه دهند تا به مشتریان کمک کنند آگاهانه و با کمترین ریسک انتخاب کنند.
نظارت و ارزیابی عملکرد: مشاور مدیریت بر عملکرد راهحلها نظارت میکند تا از اثربخش بودن آنها اطمینان حاصل کنند. در صورت لازم ممکن است پیشنهادهایی را برای تغییر ارائه دهند. این نظارت تا رسیدن به نتیجه دلخواه ادامه دارد. موفقیت و رضایت مشتریان از اهداف مشاوره مدیریت است.
پشتیبانی از مشتریان: مشاور مدیریت پس از ارزیابی نهایی ارتباط خود را با مشتریان حفظ میکند. ممکن است راهنماییهایی فراتر از مشاور اولیه به آنها ارائه دهد. بسته به نوع شرکت مشاوره، ممکن است پس از اتمام ارزیابی در جهت کسب رضایت بیشتر مشتری این شرکتها پشتیبانی خود را تا چندین ماه ادامه دهند.
مزایای مشاوره مدیریت در کسب وکار چیست؟
وجود یک مشاور مدیریت میتواند شما از تکرار اشتباه و آزمون و خطا بینیاز کند. مشاوره مدیریت به شما این امکان را میدهد تا در کوتاهترین زمان بتوانید تجربه سالیان درازی را کسب کنید. ممکن است شما در زمینه کسبوکار خود دارای تخصص و تجربه باشید ولی در سایر جوانب مثل شناسایی نیاز جامعه، تحلیل رقبا، برند سازی و غیره احتیاج به یک مشاور داشته باشید. وجود افراد متخصص و آگاه در این زمینه باعث بالا رفتن راندمان کار شما میشود. در اینجا به چند نمونه از مهمترین مزایای مشاوره مدیریت اشاره میکنیم.
کارشناسان ماهر: خدمات مشاوره مدیریت توسط افرادی ارائه میشود که دارای تخصص، مهارت، تجربه هستند. این افراد بازار و نیاز آن را به خوبی میشناسند. در زمینههای گوناگونی آموزش دیدهاند و با خیال راحت میتوان به آنها اعتماد کرد و مطمئن بود که نتیجه کار درخشان خواهد بود. اعتماد به این کارشناسان قطعا باعث بالا رفتن راندمان و سوددهی کسبوکار شما خواهد شد.
ارائه راه حل: در راهاندازی یک کسبوکار ممکن است شما با چالشهای زیادی روبرو شوید. اگر ندانید که این چالشها را چگونه مدیریت و حل کنید ممکن است مشکل جدیدی را ایجاد کنید. مشاور مدیریت این امکان را به شما میدهد که در مسیر خود با هر چالشی که روبرو شدید بهترین راه حل را به شما ارائه دهد.
صرفهجویی در زمان: بی شک زمان برای انسانها حکم طلا را دارد. اگر بخواهیم هر چیزی را خودمان تجربه کنیم ممکن است فرایند سود دهی ما سالیان درازی به طول انجامد. کسب تجربه توسط خودمان ممکن است باعث ضررهایی شود. استفاده از یک تیم مشاوره مدیریت مجرب میتواند موجب صرفهجویی در زمان برای مشتریان شود، مشتریان با خیال راحت به رونق کسبوکار خود بپردازند و در ادامه موجب سودآوری شرکت خواهد شد.
توجه به افزایش سود: مشاور مدیریت با تجزیه و تحلیل شرکت شما، رقبا و بازار پیشنهادهای مشاوران و عملی کردن آنها باعث افزایش سودهی و به مراتب کاهش ضرر و زیان شرکت میشوند. این افراد با تخصصی که دارند از اتلاف انرژی و سرمایه در قسمتهای غیرضروری جلوگیری میکنند و آن را صرف اموری میکنند که راندمان شرکت را بالا میبرد.
بهینه سازی کسبوکار: عصر دیجیتال عصر رقابت است. همهی شرکتها باید تمام تلاش خود را داشته باشند تا از رقبای خود جا نمانند. همه چیز با سرعت بالایی در حال حرکت است. بهینهسازی کسبوکار بهترین راه برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها است. با بهینهسازی کسبوکار کارهای غیرضروری و خطاها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
به حداقل رساندن زیان شرکت: مشاور مدیریت با دانشی که دارد میتواند محاسبات دقیقی را انجام داده و زیانهای مالی را به حداقل برساند. مشاور مدیریت با ارائه راه حلهای استراتژیک هدفمند میتوانند از ضررهای مالی شرکت جلوگیری کنند. آنها به خوبی میدانند که سرمایه شرکت در کجا باید هزینه شود که سود دهی بیشتری را بههمراه داشته باشد.
کاهش ریسک: مشاوره مدیریت به تیم مدیریت کمک میکند تا آینده کم خطرتری در انتظار سازمان باشد. مشاور مدیریت به حوزههایی که خارج از تخصص شرکت هست آشنایی کامل دارد. ازاین رو، با ارائه پیشنهادهای خود میتواند کمک شایانی به تیم مدیریت برای ضررهای احتمالی بدهد.
تفاوت مشاور مدیریت با مشاور کسبوکار چیست؟
خیلی از افراد مشاور مدیریت را با مشاور کسبوکار یکی میدانند. درحالیکه این دو با یکدیگر بسیار تفاوت دارند. بهصورت کلی مشاوران قادر هستند که آنچه را که انجام میدهند مطابق با نیازهای مشتری تنظیم کنند و مشتری را بینیاز کنند. حوزه عملکرد و وظایف مشاور مدیریت و مشاور کسبوکار کاملا متفاوت است. اطلاع از این تفاوتها در انتخاب نوع مشاوره و خدماتی که ارائه میشود کمک میکند. در این مقاله به سه مورد از مهمترین تفاوت آنها باهم میپردازیم.
زمان فعالیت: مشاور کسبوکار اکثرا فقط در زمان اولیه راهاندازی کسبوکار فعالیت میکنند. درحالی که در مشاوره مدیریت حتی پس از به اتمام رسیدن فعالیت شرکت، میتوانید از سود ناشی از مشاوره مدیریت بهره ببرید.
حوزه عملکرد: مشاورین کسبوکار اغلب تمرکزشان بر روی قسمتهای تجاری مثل تولید، امور مالی، منابع انسانی و غیره است. درحالی که حوزه عملکرد مشاور مدیریت فراتر از مشاور کسبوکار است. مشاور مدیریت در سایر زمینهها هم ازجمله ارائه تغییر، چشمانداز، برنامهریزی، توسعه و رشد و غیره راه حل ارائه میدهد.
تخصص: مشاور کسبوکار اغلب دارای دانش تخصصی و اطلاعات قابل توجهی در یک شاخه هستند. این، در حالی است که مشاور مدیریت تخصص و اطلاعات در شاخههای مختلف دارد و میتواند با بررسی جامع، بهترین راهحل را ارائه دهد.
ویژگی یک مشاوره مدیریت خوب چیست؟
قطعا انتخاب یک مشاوره مدیریت خوب میتواند آینده شغلی شمارا تضمین کند. انتخاب یک مشاور مدیریتی خوب احتیاج به دانش کافی دارد. خیلی از شرکتها هستند که در حوزه مشاوره مدیریت فعالیت میکنند ولی شعار آنها با عملکردشان متفاوت است. ازاین رو لازم است که هنگام انتخاب مشاوره مدیریت به چند نکته توجه کنیم:
بهروز بودن: یک مشاور مدیریت خوب دائما در حال بهروز کردن دانش خود است؛ زیرا میداند اگر خود را با نوسانات و تغییرات نتواند هماهنگ کند شانسی برای برد نخواهد داشت. نیاز مردم پیوسته تغییر میکند؛ اطلاع از این نیازها و بهروز بودن یک مشاور مدیریتی خوب میتواند شانس شما را در بین رقبا افزایش دهد.
حرفهای بودن: حرفهای بودن یک مشاور مدیریت میتواند سبب بهبود ارتباط مشتری با آن شود. مشاوران مدیریت موفق میدانند چگونه باید با مشتری رفتار کنند. آنها رفتار حرفهای و محترمانهای دارند که موجب جلب اعتماد مشتری میگردد. همچنین آنها مسائل را برای مشتری بهصورت شفاف میشکافند و فرصت به چالش کشیدن ایدههای خود را به مشتری میدهند.
تأثیرگذار بودن: یک مشاور مدیریت خوب میتواند مشتری را متقاعد کند که چرا باید از راه حلهای آن استقبال کند. از قدرت تکلم بالایی برخورد است، خوش زبان است و با کلام و لحن مناسب مشتری را تحت تأثیر قرار میدهد. او با اطمینانی که به مشتری میدهد میتواند او را تحت تأثیر قرارداد و مشتری از پیشنهاد او استقبال کند.
ابتکار عمل داشتن: یک مشاور مدیریت خوب از ریسک کردن نمیترسد. او تلاش میکند با ارائه راه حل و ایدههای جدید به مشتری، او را از محدودیتهای ذهنی خود خارج کند. قضایا را از جانب دیگر موردبررسی قرار دهد. او میداند چگونه متناسب با هر موقعیت بهترین راه حل را پیشنهاد دهد.
فعالیت تیمی: مشاوران مدیریتی موفق اطلاع دارد که به دلیل حساس بودن کار خود، به تنهایی قادر به اجرایی کردن آن نیست. ازاین رو تلاش میکند تا افرادی را در کنار خود داشته باشد. هرکدام از این افراد مسئولیتی را بر عهده میگیرند. هریک از افراد تیم تلاش میکند تا با به انجام رساندن وظیفه خود بالاترین کیفیت را ارائه دهد. درنتیجه راندمان کار چندین برابر افزایش خواهد داشت.
سابقه فعالیت: یکی از مهمترین مسائلی که سبب انتخاب یک مشاور مدیریت خوب میشود، توجه به سابقهی فعالیتی آنها است. سابقه فعالیت و تعداد پروژههای موفق، به مشتری این امکان را میدهد که با خیال راحت به اعتماد کند.
ارائه خدمات: اینکه مشاور مدیریت شما تا چه سطحی به شما خدمترسانی میکند بسیار حائز اهمیت است. بعضی از مشاوران مدیریت پس از ارائه راه حل، ارتباط خود را با مشتری قطع میکنند. درحالیکه بعضی دیگر حتی پس از اتمام فعالیت خود حاضر به پشتیبانی هستند. اطلاع از این موضوع میتواند به شما برای انتخاب صحیحتر کمک کند.
در چه زمینههایی میتوان از مشاوره مدیریت استفاده کرد؟
تصور نادرستی که از مشاوران مدیریت وجود دارد این است که اکثر مدیران تصور میکنند که زمانی که سازمان آنها دچار مشکل شده است و همه چیز مختل شده و شرکت رو به ورشکستگی رفته است باید از مشاوره مدیریت استفاده کرد. این تصور اشتباه موجب شروع کسبوکارهای پر ریسک و در ادامه در صورت هرگونه اشتباه، ضررهای مالی میشود. توصیه ما این است که برای جلوگیری از هرگونه اشتباه احتمالی از همان ابتدا از مشاور مدیریت استفاده نمایید تا گامهای خود را مطمئنتر بردارید.
شرکتهای مختلفی در این حوزه مشغول به فعالیت هستند؛ هرکدام با توجه به مهارت و تجربه خود خدماتی را ارائه میدهند. در این مقاله ما به خدماتی که دکتر آرین عظیمی به همراه تیمش میپردازیم. این مشاور، یکی از معتبرترین مشاورانی است که در زمینه مشاوره مدیریت، خدمات متنوعی را ارائه میدهد و توانسته است نتایج درخشانی را خلق کند. برخی از خدماتی که دکتر آرین عظیمی ارائه میدهد، عبارتند از:
مشاوره کارآفرینی و توسعه کسبوکار: بیشک، کارآفرینی در عین سادگی که به همراه دارد، شما را میتواند دچار مشکل و چالش کند. توصیه ما این است که اگر قصد راهاندازی یک کسبوکار جدید یا توسعه کسبوکار فعلی خود رادارید حتما از مشاوره مدیریت استفاده کنید و گامهای خود را محکم بردارید تا در ادامه با کمترین شکست مواجه شوید.
مشاوره بازاریابی، برند سازی و تبلیغات: برندسازی و تبلیغات، یکی از رازهای کسبوکارهای موفق است. اینکه مشتری با شنیدن نام کسبوکار شما یک تصویر ذهنی مثبتی از آن داشته باشد و به خرید محصول شما ترغیب شود، بسیار مهم است. تبلیغات و بازاریابی صحیح، موجب برند سازی موفق کسبوکار شما میشود.
مشاوره تحقیقات و بازاریابی و خط مشی پژوهی: تحقیقات درست و صحیح به شما کمک میکند تا بتوانید بهترین تصمیمات و انتخابها را بگیرید. لازم است فردی که تحقیق را انجام میدهد نیاز جامعه و بازار را به خوبی بشناسد. انجام تحقیق نیاز به مهارت و تخصص خاصی دارد و اگر بهدرستی صورت نگیرد میتواند نتیجه وارونهای را به همراه داشته باشد. استفاده از مشاوره در این حوزه میتواند شمارا به نتایج دلخواه برساند.
مشاوره بهینهسازی فرایندها و منابع: اگر شما قصد دارید که بالاترین راندمان و بهرهوری را از کسبوکار خود داشته باشید، مشاوره در این زمینه به توسعه شما کمک میکند. شما با استفاده از مشاوره بهینهسازی فرایندها و منابع میتوانید با نگاهی کامل و جامع موانع کسبوکار خود را شناسایی و در جهت برطرف کردن آنها اقدام کنید.
مشاوره حقوقی کسبوکار: هر تصمیمی که شما در رابطه با توسعه یا راهاندازی یا حتی برند سازی خود اخذ کنید، درصورتیکه جوانب حقوقی آن در نظر نگیرید برای شما پیامدهایی را ممکن است به همراه داشته باشد. مشاوره در این حوزه به شما کمک میکند تا با خیال راحت درگیر مسائل حقوقی نشوید و مشکلی برایتان ایجاد نشود.
بی شک بامطالعه مقاله فوق متوجه اهمیت مشاوره مدیریت در کسبوکار خود شدهاید. انتخاب یک مشاور مدیریت خوب، از تکرار اشتباه جلوگیری میکند. انتخاب و اعتماد به یک مشاور مدیریت کار بلد، نیازمند تحقیق، دانش و دقت کافی است. ما در این مقاله یکی از معتبرترین افرادی که در این شاخه فعالیت میکنند را معرفی کردیم که تجارب مناسبی در این حوزه دارد. دکتر آرین عظیمی با تیمی مجرب موجب رشد پایدار برای شرکت شما و سهامداران آن میشود.