در بازار رقابتی امروز، صاحبان برندها به این نتیجه رسیدهاند که دیگر از دست روشهای سنتی تبلیغات و بازاریابی، کار چندانی بر نمیآید. برای تضمین رشد و موفقیت برند خود بایستی استراتژیهای موثرتری را جهت جذب مشتری و افزایش فروش دنبال کنند. یکی از راهحلهای موثر در بازاریابی استفاده از سفیر برند (Brand Ambassador) است.
سفیر برند روی الگوی خرید افراد تاثیر میگذارد و میتواند آنها را به مشتریان وفادار برند شما تبدیل کند. صاحبنظران در توصیههای کاربردی برندینگ خود، استخدام سفیر را بخشی جدایی ناپذیر از مدیریت برند میدانند؛ اما اهمیت، مزایا، چگونگی و راهکارهای بهکارگیری سفیر در برند شما چگونه باید باشد تا انگیزهای برای فروش بیشتر و ارتباطات پایدار با مشتریان ایجاد نماید؟
سفیر برند کیست؟
حتما این سوال ذهن شما را مشغول کرده است که سفیر برند کیست؟ سفیر برند، با هدف طراحی و اجرای استراتژیهای افرایش فروش، با تیم بازاریابی و فروش محصولات، همکاری میکند. سفیر برند باعث میشود تا مصرفکنندگان راحتتر به نام برند اعتماد کنند. در واقع سفیر برند با دوستداشتنیتر و واقعیتر کردن برند برای مردم به آن اعتبار میبخشد. سفیر، چهره و صدای برند شما است. او به نمایندگی از برند شما، محصولات و خدمات آن را تبلیغ میکند و پیامهای برند را به مخاطب میرساند.
سفیران برند تجسم هویت سازمانی
در تعریف سفیر برند باید بگوییم که سفیر برند یا Brand Ambassador که گاهی اوقات سفیر شرکت هم نامیده میشود، فردی است که توسط یک سازمان یا یک شرکت بهکار گرفته میشود تا یک برند را با دید مثبت معرفی کند. او با این کار به افزایش آگاهی و فروش برند کمک میکند. در واقع سفیر شرکت بهمعنای تجسم سازمانی در ظاهر، رفتار، اخلاق و ارزشها است. یک سفیر برند سخنگوی مثبت، رهبر عقیده یا یک تاثیرگذار بر جامعه است که بهعنوان یک عامل داخلی یا خارجی برای افزایش فروش محصولات و ایجاد آگاهی از برند منصوب شده است.
سفیر برند فراتر از برندسازی افراد خاص
عنصر کلیدی سفیران برند توانایی آنها در استفاده از استراتژیهای تبلیغاتی است که با تقویت رابطه مشتری-محصول- خدمت، مخاطبان زیادی را جهت خرید و مصرف بیشتر تحت تأثیر قرار میدهد. امروزه اصطلاح سفیر برند، فراتر از برندسازی افراد معروف، به برندسازی شخصی یا مدیریت برند شخصی گسترش یافته است. امروزه چهرههای حرفهای مثل سفیران خیرخواه و غیرانتفاعی، مدلهای تبلیغات و حامیان برند نمونههایی از بسط همین مفهوم هستند که با در نظر گرفتن نیاز هر شرکتی شکل گرفتهاند.
ویژگی های یک سفیر برند
برندها یک شخصیت شناخته شده و تاثیرگذار را بهعنوان سفیر برند خود انتخاب میکنند تا از قدرت اجتماعی او برای معرفی بیشتر برند، افزایش آگاهی مردم و کمک به افزایش فرایند فروش استفاده کنند. سفیر برند تجربهای به یادماندنی برای مشتریان خلق میکند. یک سفیر برند ویژگیهایی باید دارا باشد:
- حضور آنلاین
- علاقه واقعی به نام برند
- خلاقیت
- قابل اعتماد بودن
سفیر برند باید مردمی باشد
کسی که سفیر یا پرچم برند شما میشود، میخواهد بین برند و افراد ارتباط مستحکمی برقرار کند؛ بنابراین لازم است حضور آنلاین مستمری داشته باشد. چون ما در دنیای ارتباطات زندگی میکنیم و هرچه سفیر برند بتواند با افراد بیشتری ارتباط داشته باشد، مفیدتر خواهد بود و تاثیرگذاری پیامها و تبلیغات روی مردم آسانتر میشود.
اهمیت سفیر برند برای شرکت شما
تحقیقات نشان دادهاند که مردم به توصیههای افرادی که میشناسند بیش از تبلیغات سنتی اطمینان میکنند. هر شرکت نیاز به یک چهره دارد، یک شخص واقعی که لحن صدای برند و ارزشهای آن را به اشتراک بگذارد. آنچه یک سفیر برند با شرکت شما میکند را عنوان میکنیم:
- سفیر برند به شرکت شما چهره انسانی میدهد.
- سفیر برند آگاهی از برند شما را افزایش میبخشد.
- سفیر برند از اعتبار برند محافظت می کند.
- سفیر برند برای مشتری نوعی پشتیبان محسوب می شود.
انواع سفیر برند
این جملات را شاید بسیار شنیدهاید: نوید محمدزاده سفیر برند سنایچ شد. محمدرضا گلزار سفیر برندهای هایپ و جی یو ام را برعهده دارد. بهنوش طباطبایی سفیر برند نوین چرم را در اختیار گرفته است. باید بدانیم که در بین متخصصان برند و متخصصان برندسازی، دو اصطلاح سفیر برند و تأیید برند توسط سلبریتیها دو مفهوم متفاوت هستند. گرچه در صنعت تبلیغات و همچنین در ذهن خیلی از مدیران ایران و سایر کشورها، مرز این دو مفهوم روشن نیست. انواع سفیر برند را در سه گروه بررسی میکنیم:
سلبریتی
حتماً تبلیغات سس بیژن را توسط امین حیایی بارها در تلویزیون دیدهاید. یا نوید محمدزاده را در تبلیغات سنایچ؛ شکی نیست که تصویر سلبریتیها توجه مصرفکنندگان را جلب میکند. بهدلیل محبوبیت این افراد مشهور، این روش اغلب منجر به محبوبیت برند و افزایش فروش خواهد شد.
حسن نیت
سفیرانی که با یک موسسه غیرانتفاعی یا یک سازمان خیریه در ارتباط هستند، سفیر برند حسن نیت محسوب میشوند. کار این سفیران انجام مسئولیت اجتماعی و افزایش آگاهی در مورد برند است. سفیران برند حسن نیت افراد را تشویق میکنند تا داوطلبانه فعالیتهای خیرخواهانه انجام دهند. علی دایی بهعنوان سفیر یونیسف ایران و بهاره کیان افشار بهعنوان سفیر موسسه خیریه بهنام دهش پور از جمله سفیران حسن نیت هستند.
تبلیغات
وظیفه سفیر برند تبلیغات تایید نام برند است. آنها در محل برگزاری کمپینهای تبلیغاتی یا در رویدادها و مناسبات خاص، نام برند را تبلیغ میکنند.
تبلیغات، مدلینگ یا برند سازی؟
برخی اوقات افرادی به صرف اینکه در تبلیغات یک برند حضور داشتهاند، ناخواسته نقش سفیر آن را برعهده گرفتهاند. در مقابل گاهی سلبریتیهایی را میبینید که فقط در تیزرهای تبلیغاتی یک برند حضور دارند اما سفیر برند نامیده شدهاند. وقتی بحث سفیر برند پیش میآید، باید بگوییم ما با سه موضوع مختلف روبرو هستیم. مدلینگ، تایید سلبریتیها و برندسازی که البته سه بحث کاملا متفاوت هستند. استفاده از مدلها بیشتر به تبلیغات مربوط میشود تا برندسازی؛ مدلها توجه مشتریان را به تبلیغ جلب میکنند و بعد هم به دست فراموشی سپرده میشوند.
سفیر برند الزاما همیشه یک چهره مشهور نیست
یکی از طرفداران بزرگ برند، یک کارمند یا حتی یک مشتری به راحتی میتواند سفیر برند شما شود. کافی است این فرد جزئیات محصول را بداند، چشمانداز و رسالت برند را بشناسد، تجربه بازاریابی داشته باشد و البته از فن بیان خوبی برخوردار باشد. بسیاری از مشتریان از خرید برند جدیدی که برایشان آشنا نیست، اطمینان ندارند. بنابراین تمایل دارند قبل از تصمیم به خرید، سئوالات زیادی بپرسند. آنها نظرات بلاگرها و اینفلوئنسرها را دنبال میکنند. سفیر برند که از بین بلاگرها انتخاب شده نقش مهمی در زمینه جلب اعتماد مشتریان دارد.
کار سفیر برند فراتر از تبلیغ
سفیر یک برند با استفاده از تبلیغات دهان به دهان، سعی در افزایش آگاهی از برند دارد. سفیران برند با استفاده از وبلاگها، شبکههای اجتماعی و تکنیکهای بازاریابی، به افزایش بازدید از سایت و یا صفحات اجتماعی شما و جذب نظر مشتریان بالقوه برند کمک کنند. یک سفیر خوب یک فرد تاثیرگذار است که از قبل در جامعه اثر مطلوبی از خود به جای گذاشته است، ارتباطات خوب و طرفداران وفاداری دارد. سفیر برند بین برند شما و مشتریان، رابطه عمیقی برقرار میکند.
وظایف سفیر برند
متخصصان صنعت برندینگ جایگاه سفیر برند را فراتر از تایید کننده یا تبلیغ کننده آن میدانند. شرح وظایف سفیران برند را بررسی میکنیم تا نقش آنان در برندسازی شما مشخصتر بشود.
- کمک در ایجاد محتوا مثل نوشتن پست بلاگ، بررسی محصول و …
- ارائه بازخورد درباره محصولات و خدمات شرکت
- تبلیغ نام برند در اکانتهای شخصی خود در شبکههای اجتماعی
- به اشتراک گذاشتن و پاسخ به نظرات مشتریان در شبکههای اجتماعی
- نظارت بر بازخورد مشتریان، ارسال نظرات آنان به بخش بازاریابی شرکت
- مشارکت در امر بازاریابی خدمات و محصولات شرکت
- شرکت در نمایشگاههای تجاری بهعنوان سخنگو و نماینده شرکت شما
- ایجاد روابط قابل اعتماد با جامعه مشتریان بالقوه
- پیگیری فعالیتهای بازاریابی رقبا
- درک چشمانداز اهداف، ماموریت، خدمات و محصولات شرکت
چگونه سفیر برند را انتخاب کنید؟
سفیر برند شما وقتی میتواند در مشتریان اشتیاق و هیجان خرید ایجاد کند که خودش به نام برند علاقمند باشد و با هیجان در مورد آن صحبت کند. سفیر برند حتی ممکن است یکی از مشتریان یا دنبالکنندگان نام برند شما باشد. سفیر خوب در واقع بایستی از بقیه متمایز عمل کند و با ایجاد روشهای بازاریابی پرطرفدار و سرگرمکننده به برند زندگی ببخشد. برای انتخاب یک سفیر برند ایدهآل چند مورد را پیشنهاد میکنیم:
۱. سفیر برند را برای خودتان تعریف کنید
۲. در جای مناسب دنبال سفیر برند خود بگردید
۳. با سفیر برند خود رابطه خوبی برقرار کنید
چه کسی مناسب سفیر برند شدن برای شما است؟
انتخاب سفیر برند کاملا به اهداف شما بستگی دارد. برای مثال اگر قصد تبلیغات دهانبهدهان دارید و دنبال توصیههای روزانه هستید، طرفداران، مشتریان وفادار و حتی کارمندان شما میتوانند سفیر برند شما باشند. اما اگر میخواهید شهرت برند را بالا ببرید، میتوانید از بین بلاگرها، اینفلوئنسرها و یا سلبریتیها دست به انتخاب سفیر بزنید. در نظر داشته باشید که شما همیشه میتوانید با انواع مختلف سفیران برند برای اهداف مختلف شرکت خود کار کنید.
سفیر برند چهره انسانی شرکت شما
در بازار رقابتی امروز، شما برای موفقیت نیاز دارید که برند خود را از یک اسم یا تصویر، به یک چهره انسانی تبدیل کنید. این همان کاری است که سفیر برند برای شما انجام خواهد داد. سفیر برند شما با مشتری شما ارتباط عاطفی برقرار میکند و بر احساسات او تأثیر میگذارد.
آرین عظیمی بهعنوان تحلیلگر خطمشی و استراتژیست تبلیغات عقیده دارد که بسیاری از مسائل مربوط به مدیریت کسبوکار، بازاریابی، برندینگ و تبلیغات در دنیا راهکار دارند. هم اکنون میتوانید در بخش مشاوره با ما در ارتباط باشید درخواست خود را ثبت کنید.