بازاریابی، برندسازی و تبلیغات، هر سه میتوانند بر روی رشد و موفقیت کسب و کار شما تاثیرگذار باشند. اما چه تفاوتی میان این سه فاکتور مهم در تجارت وجود دارد؟ اگر به دنبال یک تعریف دقیق از این موارد در ذهن خود میگردید، نگران نباشید چون شما تنها نیستید. در این مقاله سعی شده تا ابهامات موجود در تعاریف این سه فاکتور مهم رفع شود. چراکه ما معتقدیم استفاده واقعی و به جا از قدرت بازاریابی، برندسازی و تبلیغات میتواند باعث رشد و پیشرفت کسب و کار شود.
در ابتدا به تعاریف کلی و اهداف هر یک از این فاکتورها میپردازیم سپس در مورد ارتباط هر کدام با دیگری اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
تعریف بازاریابی
اکثر مردم دقیقا نمیدانند که بازاریابی چیست و وقتی از آنها پرسیده میشود، آن را فروش یا تبلیغ معرفی میکنند. اگرچه این پاسخ اشتباه نیست، اما این تنها بخشی از جنبههای بازاریابی است. بازاریابی به معنای جلب نظر مشتریان واقعی و یا بالقوه به محصولات و خدمات خود است. بازاریابی شامل تحقیق، تبلیغ، طراحی، ایجاد محتوای رسانهای، فروش و توزیع محصولات و خدمات و موارد دیگر است. این رشته بر روی مطالعه رفتارهای بازار و مصرف کننده تمرکز دارد و مدیریت تجاری شرکتها را به منظور جذب و حفظ مشتریان به عهده دارد.
امروزه بازاریابی یکی از جنبههای کلیدی کسب و کار است که هر شرکت و سازمانی باید آن را در استراتژیهای رشد خود اعمال کند. بازاریابی بسیار گسترده است و شامل تمام استراتژیهایی است که به یک شرکت، برند یا فرد کمک میکند تا به هدف خود دست یابد. اهداف بازاریابی نیز چیزی جز بیان نتیجه مورد نظر در زمان اجرای برنامهها نیست. این اهداف باید در جهت احقاق اهداف دیگر کسب و کار باشد و در نهایت باید باعث افزایش فروش و سوددهی شود.
4 عامل مهم در کار بازاریابی وجود دارد که از آن به عنوان آمیخته بازاریابی یاد میشود را در ادامه به صورت مختصر به آن میپردازیم.
1. محصول
محصول همان کالا یا خدماتی است که شرکت به مشتریان خود عرضه میکند. محصول باید در جهت برآورده کردن نیازهای مشتریان تولید شود. بازاریاب قبل از تولید باید تحقیقاتی در جهت اینکه چه محصولی فروش بیشتری دارد و یا چه برتری نسبت به رقبای خود دارد، انجام دهد.
2. قیمت
شرکتها قبل از فروش محصول خود، ابتدا باید تمام هزینههای تولید، توزیع و بازاریابی را در نظر بگیرند و آن را با شرکتهای رقیب مقایسه کنند. در نهایت نیز باید بسنجند که این قیمت برای مصرف کننده صرفه اقتصادی دارد یا خیر.
3. مکان
مکان به محل توزیع محصول اشاره دارد. در این بخش مشخص میشود که محصول از طریق آنلاین شاپ ، فروشگاه و یا هر دو کانال به فروش برسد. طراحی محصولی که پشت ویترین فروشگاه قرار میگیرد، با آن چیزی که در فروشگاه اینترنتی فروخته میشود، متفاوت است.
4. ترویج
ترویج شامل فعایتهای چون حمایت مالی، روابط عمومی، بازاریابی مستقیم و در نهایت تبلیغات برای فروش محصول است. بازاریابان میدانند که کیفیت، قیمت و نحوه توزیع محصول همگی به هم مربوط میباشند و همه آنها را در طراحی استراتژیهای بازاریابی خود در نظر میگیرند.
بیشتر بدانید: آمیخته بازاریابی (4P)
تعریف برندسازی
برندینگ یا برندسازی به معنای قدرت بخشیدن به نام یک محصول و یا شرکت است. این فرایند به تلاش برای رسیدن به معروفیت و محبوبیت در بین مشتریان معنی میشود. استفاده از مواردی مانند لوگو، طراحی خاص و یا نماد مشخص میتواند به محصول شما هویت بصری دهد و باعث فروش بیشتر آن شود. در واقع بازاریاب با استفاده از این آیتمها، تلاش میکند تا به محصول هویت دهد و آن را در ذهن مشتری متمایز کند.
هدف از برندسازی اساسا فراتر از کسب درآمد است. در برندسازی معمولا برقراری ارتباط با مصرف کننده در سطح احساسیتری انجام میشود. هدف برندینگ ایجاد ابتکاراتی در تولید و طراحی محصول است که در نهایت منجر به افزایش میزان فروش نیز میشود. برندسازی انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
برندسازی اسمی
در این نوع برندینگ، شرکت از نام خود جهت هویت بخشیدن به محصول خود استفاده میکند. در این روش شرکت تولید کننده از یک شعار، لوگو یا طرح و رنگ خاصی استفاده میکند و به نام خود قدرت میبخشد. برای مثال شرکتهایی مانند اپل، بنز و یا کوکاکولا از نام خود برای برندسازی استفاده میکنند.
برندسازی منفرد
گاهی شرکتهای بزرگ یک محصول خود را به صورت مستقل عرضه میکنند و به آن هویت میدهند. این محصولات به صورت جداگانه برند خود را دارند. مانند ماست سون که برند سازی آن به صورت جداگانه از شرکت تولیدکننده انجام شده است.
برندسازی نگرشی
در این نوع برندینگ، یک محصول فارغ از نوع و کیفیتی که دارد، در ذهنها ماندگار میشود. برای مثال برند نایکی در سال 2015 به عنوان یکی از بهترین برندهای ورزشی انتخاب شد و در ذهنها ثبت شد.
برندسازی بدون برند
گاهی از طرحهای ساده و خاص جهت جلب مشتری استفاده میشود. در این روش مینیمالیستی، یک شرکت طراحی ثابت و خاصی را بر پایه سادگی برای محصول خود در نظر میگیرد.
توسعه برند
این برندینگ زمانی اتفاق میافتد که یک برند وارد دنیای جدید در بازار میشود. برای مثال یک تولید کننده کفش وارد حوزه تولید لوازم ورزشی میشود و هویت برند قبلی را به محصولات جدیدش منتقل میکند.
برندسازی فروشگاهی
در این نوع برندینگ معمولا توزیع محصول تنها در فروشگاههای خاصی صورت میگیرد و از نام فروشگاه جهت هویت بخشیدن به محصولات خود استفاده میکند. این محصولات مانند رب خانگی یا ماست خانگی، محصولات با کیفیتتری را ارائه میدهند تا با شرکتهای بزرگتر رقابت کنند.
برندسازی از طریق جمع سپاری
در این نوع برندینگ معمولا از خود مردم جهت هویت بخشی به محصول استفاده میشود. در این روش خود مردم در فرایند نام گذاری محصول شرکت میکنند و همین امر باعث جلب علاقه آنها به محصول میشود.
برندسازی مشارکتی
در این روش یک شرکت نوپا برای هویت بخشیدن به محصول خود، از برندسازی مشارکتی استفاده میکند. به این معنا که از شهرت یک شرکت شناخته شده برای جذب اعتماد مشتری استفاده میکند.
تعریف تبلیغات
همه ما تقریبا با مفهوم تبلیغات آشنایی داریم، اما گاهی نمیتوانیم یک تعریف دقیق از آن و استراتژیهای آن ارائه دهیم. به ترغیب مصرف کننده به خرید محصول و یا استفاده از خدماتی خاص تبلیغات میگویند. این فرایند وسیله ای برای برقراری ارتباط با مشتریان یک محصول یا خدمات است.
هدف از تبلیغات، جلب توجه مصرف کننده به محصول و خرید آن است. از مهمترین مزیتهای تبلیغات این است که به شما امکان میدهد تا مخاطب خود را بشناسید، با آن ارتباط برقرار کنید و فروش خود را افزایش دهید. تبلیغات معمولا از طریق رسانههای اجتماعی مانند رادیو و تلویزیون، بیلبوردها،تراکتها، شبکههای اجتماعی و غیره به نظر مخاطبان میرسد و فرد را به استفاده از محصول ترغیب میکند. در ادامه به معرفی انواع تبلیغات میپردازیم.
تبلیغات در فضای آنلاین
این نوع تبلیغات از نوع تبلیغات دیجیتالی است که شامل تبلیغات در وب سایتها، شبکههای اجتماعی، اپلیکیشنها، موتور جستجوگر گوگل و غیره میشود.
تبلیغات دیجیتال آفلاین
این نوع تبلیغات از ابزارهای دیجیتالی آفلاین برای معرفی محصول استفاده میکند. تبلیغات دیجیتال آفلاین شامل تبلیغات رادیویی و یا پیامکی است.
تبلیغات محلی
این تبلیغات معمولا برای کسب و کارهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد و یک محیط کوچک را مورد هدف قرار میدهد.
تبلیغات بنری و نمایشی
این نوع تبلیغات از نوع تبلیغات چاپی است که شامل پوستر، تراکت، بنر، بروشور و غیره میشوند. این نوع تبلیغ قیمت مناسبی دارد و در دسترس همه افراد است.
تبلیغات از طریق رادیو و تلویزیون
رادیو و تلویزیون از قدیمیترین ابزارهای تبلیغاتی هستند که طرفداران زیادی دارند. تصویر تبلیغات در این رسانهها کاملا در ذهن بیننده تثبیت میشود و بیشترین تاثیر را دارد.
تبلیغات چاپ شده در روزنامه و مجلات
این نوع تبلیغ نیز از نوع چاپی است و با رنگ و لعاب خاصی چشم بیننده را به خود جذب میکند.
تبلیغات پیامکی
در این نوع تبلیغ نیز افراد با فرستادن پیامک محصول خود را به مشتری معرفی میکنند. این نوع تبلیغ معمولا محلی است.
ارتباط بازاریابی و برندسازی
برندسازی درواقع زیرمجموعه ای از علم بازاریابی است. اما باید توجه داشت که هیچ کدام بدون دیگری قادر به محقق کردن اهداف کسب و کار نخواهند بود. درواقع برندسازی نشانی از هویت شماست، اما بازاریابی نحوه اطلاع رسانی به مخاطب و مشتری است. برندسازی استراتژی شما است، درحالی که بازاریابی اهداف تاکتیکی شما را در بر میگیرد.
به عبارت دیگر، بازاریابی به ابزارهایی اشاره دارد که برای ارائه پیام و اطلاع رسانی از آن استفاده میکنید. بازاریابی به طور مداوم تکامل مییابد، همانطور که محصول شما تغییر و تکامل پیدا میکند. در حالی که برندینگ یک فرایند ثابت و بدون تغییر جهت شناساندن محصول به مخاطب است.
اما این را به خاطر داشته باشید که در تولید محصول، برندسازی بر بازاریابی اولویت دارد. چراکه قبل از ابداع روشهای جدید، ابزارها، استراتژیها و تکنیکهای بازاریابی، باید هویت شرکت و محصول خود را مشخص کنید. نام تجاری شما چیزی است که مشتریان برای خرید بیشتر به دنبال آن میگردند و این پایه ای است که بر اساس آن وفاداری مصرف کننده ایجاد میشود.
ارتباط برندسازی و تبلیغات
برندسازی هویت یک شرکت را به مشتریان نشان میدهد، در حالی که تبلیغات عملی است که شرکت یا خدمات شما را در معرض دید مخاطبان قرار میدهد. هر دو این موارد، ابزاری برای فروش محصول، جذب و نگه داری مشتری هستند. تبلیغات چرخهای ماشین برندسازی است. به این معنا که برندسازی بدون تبلیغات امکان پذیر نخواهد بود. تبلیغات باعث افزایش آگاهی نسبت به برند میشود و آن را سر زبانها میآورد.
برندهای مشهور دنیا سالانه مبلغ زیادی را صرف تبلیغات خود میکنند تا نام و مشتریان خود را حفظ کنند. چراکه هیچ کدام از این ابزارها به تنهایی توانایی رشد کسب و کار در دراز مدت را ندارند. در نهایت باید گفت که برند با کمک تبلیغات هویت پیدا میکند.
ارتباط بازاریابی و تبلیغات
تبلیغات زیر مجموعه ای از بازاریابی هستند. بازاریابی درواقع طیف وسیعی از فعالیتها را شامل میشود که یکی از آنها تبلیغات است. هدف تبلیغات و بازاریابی این است که مشتری را متقاعد کند تا محصول شما را خریداری کند. بازاریابی شامل کلیه فعالیتهایی میشود که یک شرکت برای تسهیل تعامل با مشتری انجام میدهد. اما تبلیغات یک پیام عمومی است که به هدف ترغیب مشتری جهت خرید محصول یا استفاده از خدمات انجام میشود.
تبلیغات گامیدر فرایند بازاریابی است. مرحله ای که از دادهها و تحقیقات جمع آوری شده توسط استراتژیستهای بازاریابی برای ایجاد تبلیغات قانع کننده استفاده میشود. علاوه براین، بازاریابان رفتار مصرف کننده را بررسی میکنند، درحالیکه تبلیغ کنندگان در جهت طراحیهای خلاقانهتر تولیدات چند رسانهای تلاش میکنند.
ارتباط سه گانه میان بازاریابی، برندسازی و تبلیغات
هر سه ابزار بازاریابی، برندسازی و تبلیغات، با تعامل و مشارکت با یکدیگر به نتیجه میرسند. این ابزارهای تجارت هر کدام مفهومیدارند که با درک عمیق آنها میتوانیم به هدف نهایی خود یعنی موفقیت در کسب و کار دست یابیم. اگر ما درک عمیقی از این ابزارها و تفاوتهای آنها داشته باشیم، میتوانیم هر کدام را درست و به جا در فعالیتهای تجاری خود به کار ببریم.
بازاریابی یک استراتژی کلی است که شامل طراحی، تحقیق، فروش، تبلیغات و موارد دیگر است. از بازاریابی به عنوان یک ابزار قوی برای تبلیغات و برندسازی استفاده میشود. برندسازی نیز همان هویت بخشیدن به محصول و خدمات است که باعث ایجاد وفاداری و تعهد مشتری به محصول میشود.
تبلیغات نیز زیر مجموعه بازاریابی است و عمدتا جهت متقاعد کردن مشتری جهت استفاده از محصولات یا خدمات استفاده میشود. تبلیغات معمولا در بستر رسانهها و شبکههای اجتماعی رخ میدهد. همه این ابزارها به تنهایی نمیتوانند باعث رشد و موفقیت کسب و کار بشوند.
بازاریابی، برندسازی و تبلیغ، نیاز هر کسبوکار
در این مقاله سعی شد تا تعریف دقیقی از سه ابزار کسب و کار بازاریابی، برندسازی و تبلیغات ارائه شود و در نهایت روابط و تفاوتهای این سه ابزار قدرتمند مورد بررسی قرار گرفت. برندسازی و تبلیغات امروزه نقش بسیار حائز اهمیتی در موفقیت یک کسبوکار دارد و هر کدامشان شامل ابزارها و روشهای مختلفی هستند. در حال حاضر مجموعههای مختلفی بهصورت تخصصی بر روی دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات فعالیت میکنند.
اگر شما نیز صاحب یک کسبوکار هستید، مشورت و یاری گرفتن از یک متخصص حوزهی بازاریابی، برندسازی و تبلیغات میتواند برایتان بسیار سودمند باشد و کمک کند تا راهبرد موثرتری را در پیش بگیرید.