فشن برندینگ یا آنچه که آن را برندسازی پوشاک یا حتی برندسازی مد مینامیم، از جمله شاخههای اصلی برندسازی است که بر صنعت پوشاک و البسه متمرکز است. با کمک فشن برندینگ میتوان در بازاری که تنوع، رقابت و سلیقه به حد اعلی خود میرسد، متمایز شد و توجه و پول بیشتری از مشتریان بالقوه را برای خرید لباس به خود جلب نمود. در ادامه ضمن بازشناسی مفهوم فشن برندینگ یا برندسازی پوشاک، به ذکر مهمترین دلایل اهمیت برندسازی در صنعت پوشاک پرداخته میشود.
فشن برندینگ یا برندسازی مد چیست؟
همانطور که میدانیم عبارت «فشن برندینگ» از ترکیب دو واژه فشن و برندینگ تشکیل شده است. آنچه که ما ایرانیان یا فارسی زبانان فشن (fashion) یا مد (mode) میخوانیم درواقع معادلهای انگلیسی و فرانسوی هستند که ترجمه درستتر آن میتواند واژههایی شامل روش، سبک، طرز، اسلوب یا طریق باشد. برندینگ نیز با معادل فارسی و متعارف برندسازی، اشاره دارد به فرایند خلق، توسعه و ترویج یک هویت متمایز برای هر محصول (خدمت) شرکت در ذهن مشتریان هدف که آنها بتوانند به راحتی آن محصول یا خدمت شرکت مورد نظر را نسبت به سایر محصولات (خدمات) یا شرکتهای نظیر در بازار تشخیص دهند. از این رو، فشن برندینگ یا برندسازی مد، فرایندی است که هدف آن خلق تصویر ذهنی و تجربی متمایز (یا منحصربفردی) از پوشاک، البسه یا محصولات مرتبط با صنعت پوشیدنی است که مشتریان بتوانند محصولات هدف را از رقبا تشخیص داده و با خرید آنها به خودشان هویتی خاص و مرتبط با محصول ارائه نمایند.
ویژگیهای خاص برندسازی مد یا فشن کدام است؟
اگرچه پوشاک، یکی از نیازهای اساسی انسان است اما صنعت فشن و مد از ویژگیهای خاصی نسبت به سایر صنایع برخوردار است که برندسازی در آن را پر اهمیتتر ساخته است. مهم ترین ویژگیهای خاص این صنعت برای برندینگ عبارتند از:
ایجاد حس خوب
پوشیدن لباس برای انسانهای امروزی صرفا جهت محافظت از بدن یا همسو شدن با جامعه انسانی نیست، بلکه آدمها با انتخاب و پوشیدن لباس مناسب، به ایجاد حس خوب به خودشان کمک میکنند. برندسازی فشن باید بتواند احساسات خوبی را به مخاطبان هدفش منتقل کند.
تاکید بر زیبایی بدن
زیبایی و زیباتر شدن با هر نگاه و تعریفی، بخشی از نیاز درونی همه ما انسانها است. انسانها با هر بدن یا فیزیکی که داشته باشند، میدانند که با انتخاب یک لباس مناسب تا چه حد میتوانند زیبایی بدن خود را دوچندان کنند. برندسازی فشن با تاکید بر نیاز به زیبایی در انسانها توسعه یافته است.
افزایش اعتماد به نفس
پوشاک و البسه مناسب میتواند تاثیر محسوسی در افزایش اعتماد به نفس انسانها در انجام کارها داشته باشد. چه یک نظامی در میدان جنگ، چه یک کارگر در کارخانه، چه یک دوست در گردهمایی آشنایان میداند که با پوشیدن یک لباس مناسب میتواند در مواجهه با کار و دیگران بهتر عمل کند. از این روست که جهت معرفی البسه یا کالکشن جدید توسط برندهای بزرگ پوشاک، از مدلهایی با رفتار و ظاهری با اعتماد به نفس زیاد استفاده میشود.
متمایز ساختن شخصیت
انتخاب یک لباس باعث میشود تا انسانها بتوانند هویت و شخصیت ذاتی و منحصربفرد خود را به صورت دیداری با دیگران بدون آن که چیزی از خود بگوند، در میان بگذارند. به عبارت دیگر پوشیدن لباس، ابزاری برای ابزار شخصیت وجودی انسان است. بنابراین برندسازی فشن با درک این موضوع به دسته بندی انواع هویت، شخصیت و بینش انسانها و انتخاب یک یا گروهی از مشتریان بالقوه، به ارائه محصولاتی خاص در ارائه البسه میپردازد.
اثرگذاری بر دیگران
لباسها صرفا برای جلب رضایت درونی از خویش توسط انسانها پوشیده نمیشوند بلکه لباسها میتوانند اثر و معنای زیادی را در ارتباط با دیگران داشته باشند. انتخاب یک لباس میتواند بر قدرت نفوذ یک انسان بر دیگری بیفزاید یا حتی آن را کاهش دهد. برای همین است که ممکن است در برخی از تبلیغات در برندهای موفق پوشاک دیده باشید که لباس برند باعث افزایش جذابیت فرد و قدرت یا اقتدار او شده است.
چرا تولیدکنندگان و صاحبان مزون باید به فشن برندینگ اهمیت دهند؟
با افزایش رقابت در سطح جهانی در صنعت پوشاک، برندسازی مد یا فشن برندینگ از مهمترین راهکارهایی است که میتواند موفقیت یک تولیدکننده لباس یا مدیر و صاحب مزون را تضمین کند. در ادامه به ذکر مهم ترین دلایل استفاده از فشن برندینگ از نگاه تولیدکنندگان و فروشندگان البسه خواهم پرداخت.
۱. موفقیت در بازاری به شدت بزرگ و رقابتی
در هر کشوری که باشید، بازار پوشاک امروز بسیار بزرگ و به شدت رقابتی است. رقبای امروزی پوشاک دیگر تولیدکنندگان کم تعدادی نیستند و همواره رقبای جوان و تازه نفس با طرحهای جدیدی وارد صنعت پوشاک و مزون لباس میشوند. این رقابت با ورود رقبای جهانی بدون نام به خصوص از کشورهای چین، ترکیه، بنگلادش، و چه برندهای موفق جهانی پیچیدهتر و سختتر شده است. برندسازی پوشاک میتواند با متمایز ساختن محصولات در صنعت همواره در حال تغییر فشن، باعث موفقیت در این بازار شود.
۲. پیدا کردن مشتریان ثابت و نفوذ در آنها
برندسازی پوشاک میتواند باعث تسهیل در فرایندSTP بازاریابی (شامل بخش بندی بازار، هدف گذاری و موقعیت یابی) شود. در نتیجه ضمن کاراتر ساختن عملیات تولید باعث جلب و افزایش رضایت مشتریان هدف میشود و آنها را تبدیل به مشتریان ثابت و وفادار میکند.
۳. ایجاد برنامه ای یکپارچه برای آینده
مدیران و تولیدکنندگان پوشاک با برندسازی فشن صرفا دیگر منتظر تغییرات صنعت مد و تقلید از روندهای پرطرفدار در بازار نمیپردازند. بلکه آنها فعالانه و آگاهانه با برنامه ریزی دقیق برای طراحی امضا و استایل خود به رهبران تغییر در صنعت پوشاک تبدیل میشوند و میدانند که در مواجهه با تغییرات جدید در بازار چگونه خود را از دیگر رقبا متمایز سازند. تمایزی که در طرح، استایل، رنگ یا حتی دوخت فارغ از نام و نشان تجاری یا لوگو قابل رصد و تشخیص بوده و برای مشتریان جذاب و پرطرفدار است.
۴. مدیریت تبلیغات و تصویر ذهنی
برندسازی فشن به صورت مستقیم بر فعالیتهای تبلیغاتی مثل معرفی کالکشنهای جدید و افزایش آگاهی درباره ویژگیهای ممتاز البسه مورد نظر، تشویق خریداران بالقوه به امتحان و پرو محصول در فروشگاهها، ترغیب مصرف کنندگان به خرید محصولات به جای رقبا و تکرار خرید توسط ایشان، تصویرسازی برای ایجاد برندی جذاب و مطلوب نزد مخاطبان موثر است. برندسازی فشن یا مد باعث میشود تا مدیران بازاریابی، تولیدکنندگان و صاحبان مزون بدانند که چگونه حتی تبلیغات خود را همسو با برند خود، از رقبا متمایز سازند و مشتریان را به شیوهای خلاقانه و مبتنی بر برنامه به سوی خود بکشانند.
۵. افزایش قیمت، درآمد و سود خود
مقصود نهایی فشن برندینگ، بالابردن ارزش ذاتی و قیمتی محصولات پوشیدنی در مقایسه با رقبا در دسته بندی مورد رقابت است به گونهای که مشتریان بالقوه و هدف برند، این ارزش را درک نموده و حاضرند تا آگاهانه برای بدست آوردن لباس مورد نظر خود، مبلغ بالاتری را پرداخت نمایند. از این رو برندینگ لباس به صورت مستقیم بر درآمد و به تبع سود تجاری تولیدکنندگان و مدیران مزون موثر است.
فشن برندینگ از طریق مدیریت تصویر ذهنی البسه باعث افزایش کارایی در عملیات و اثربخشی در تحقق برنامههای تبلیغاتی به دلیل جلب رضایت مشتریان هدف میشود. از این رو به مدیران، تولیدکنندگان و صاحبان مزون و پوشاک توصیه میشود تا اگر خواهان برخورداری از موهبات صنعت فشن و مد هستند، آن را در برنامههای کسب و خود درنظر گیرند.