راهبرد اقیانوس آبی چیست؟
چان کیم و رنه مابورنیا به شرکتها پیشنهاد میکنند که به جای آن که در فضای صنعت موجود، با دیگران رقابت کرده یا تلاش کنند تا مشتریان آنها را بربایند (که به آن راهبرد (استراتژی) خونین یا اقیانوس قرمز میگویند)، فضای بازار بدون رقابتی را توسعه دهند که در آنجا رقابت با دیگران کاملا بیمعنا است. آنها نام این راهبرد را راهبرد اقیانوس آبی نامیدند.
به گفته کیم و مابورنیا در مجله هاروارد بیزنس ریویو در اکتبر 2004، هیچ راهی برای حفظ عملکرد بالا در رقابت در صنایعی که تعداد رقبا در آنجا بسیار زیاد است، وجود ندارد. فرصت واقعی، در خلق اقیانوسهای آبی در بازارهای بدون رقابت است.
استراتژی اقیانوس قرمز | استراتژی اقیانوس آبی |
در فضای بازار موجود رقابت کنید در رقابت پیروز شوید از تقاضای موجود بهره برداری کنید تبادل ارزش / هزینه را انجام دهید کل سیستم فعالیتهای شرکت را با انتخاب راهبردی تمایز یا هزینه کم هماهنگ کنید | فضای بازار بدون رقابتی را خلق کنید رقابت کردن را بیمعنا کنید تقاضای جدیدی را خلق و تسخیر کنید تبادل ارزش/هزینه را ملغا کنید کل سیستم فعالیتهای شرکت را با تعقیب تمایز و هزینه کم هماهنگ کنید |
مهمترین انتقاد به مزیت رقابتی
اگرچه رقابت امر مهمی است؛ اما پیرو گفته کیم و مابورنیا، پژوهشگران، شرکتها و مشاوران با تمرکز صرف بر رقابت و مزیت رقابتی، دو جنبه مهمتر و نافذتر از جنبههای دیگر استراتژی را نادیده میگیرند:
- یافتن و توسعه اقیانوسهای آبی و
- بهره برداری و حفظ اقیانوسهای آبی.
این چالشها بسیار متفاوت از چالشهایی که استراتژیستها بیشترین توجه خود را به آنها معطوف کردهاند. در اقیانوسهای آبی، تقاضا ایجاد میشود، نه اینکه بر سر آن مبارزه شود. به عبارت دیگر در اقیانوسهای آبی، فرصت کافی برای رشد وجود دارد که هم سودآور باشد و هم سریع.
دو راه برای خلق اقیانوسهای آبی
- راه اندازی صنایع کاملاً جدید؛ مانند شرکت eBay که با حراجهای آنلاین آنرا انجام داد.
- گسترش مرزهای صنعت موجود؛ به عبارت دیگر، خلق اقیانوس آبی از درون اقیانوس قرمز.
منبع: Kim, W. C., & Mauborgne, R. (2014). Blue ocean strategy, expanded edition: How to create uncontested market space and make the competition irrelevant. Harvard business review Press