تبلیغات و بازاریابی برای یک کسب و کار، عنوان قلب تپنده را دارند؛ اگر این قلب ضعیف شود، کسب و کار نیز افت کرده و از اوج فاصله میگیرد. در دنیای دیجیتال امروز دیگر از روشهایی مانند پخش کردن تراکت و بازاریابی حضوری نمیتوان انتظار اثرگذاری بالایی داشت و بازاریابی دیجیتال جایگزین این روشهای سنتی شده است.
این نوع بازاریابی به دنبال ظهور شبکههای اجتماعی و آگاهی افراد از ظرفیت این شبکهها برای تبلیغ کسب و کار، به وجود آمد. یکی از موفقترین روشهای بازاریابی دیجیتال در شبکههای اجتماعی پرمخاطب مانند اینستاگرام، اینفلوئنسر مارکتینگ بوده که به طور کل میتوان آن را تبلیغ برند با استفاده از افراد تاثیرگذار دانست.
منظور از افراد تاثیرگذار کسانی است که در شبکههای اجتماعی فعال هستند و با تولید محتواهای جذاب، دنبال کننده یا فالوورهای بالایی دارند؛ مانند بلاگرها. تبلیغ دادن به اینفلوئنسرها میتواند نقطه عطف کسب و کار شما محسوب شود و مخاطبان قابل توجهای را برای شما به همراه داشته باشد. اگر شما نیز به دنبال یک تبلیغ موفق و پرسود با یک اینفلوئنسر هستید، مشورت کردن با مشاوران کسب و کار میتواند به شما کمک شایانی کند.
اینفلوئنسر کیست؟
قبل از بررسی اینفلوئنسر مارکتینگ (یا بازاریابی با افراد تاثیرگذار) و جزئیات آن، بهتر است با خود اینفلوئنسر آشنا شوید. اینفلوئنسرها، همان سلبریتیهای دنیای مجازی هستند که مخاطبان زیادی دارند. این مخاطبان یا به واسطه معروفیت این افراد، در دنیای حقیقی آنها را دنبال میکنند، مانند رونالدو؛ یا اینکه کل مخاطبان به واسطه فعالیتها و تولید محتواهای اینفلوئنسر، جذب آن شدهاند، مانند صدف بیوتی.
دلیلی که اینفلوئنسرها را افراد تاثیرگذار خطاب میکنند، تاثیری است که آنها بر نظرات، علاقه مندیها و در کل فعالیت مخاطبان خود دارند. به طور مثال یک اینفلوئنسر به نام امیرپارسا نشاط با گذاشتن یک استوری راجع به یکی از مادههای قانون اساسی، باعث شد که میزان سرچ درمورد آن چهار برابر شود. این مثال به وضوح میزان تاثیری که اینفلوئنسرها بر فعالیت دنبالکنندههای خود دارند را نشان میدهد. همین امر تاثیرپذیری مخاطبان از اینفلوئنسرها باعث پدید آمدن روشی در بازاریابی به نام اینفلوئنسر مارکتینگ شد.
انواع اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها را براساس نوع فعالیت و میزان دنبالکننده میتوان به دو روش تقسیم بندی کرد. بر اساس نوع فعالیت، اینفلوئنسرها شامل دستههای زیر میشوند:
- بلاگرها: بلاگرها با تولید محتوا در شبکههای اجتماعی مخصوصا اینستاگرام به معروفیت میرسند. محتوای تولید شده میتواند راجع به موضوعات متنوعی مانند زیبایی یا غذا باشد که به ترتیب آنها را بیوتی بلاگر و فود بلاگر مینامند.
- یوتیوبرها: منظور از یوتیوبر، فردی است که محتواهای ویدیویی مختلفی مانند ولاگهای روزانه یا گیم و بازیهای ویدیویی تهیه میکند و با آپلود کردن آنها در یوتیوب مخاطبان خود را جذب میکند. از یوتیوبرهای مشهور ایرانی میتوان به میا پلیز و آریا کئوکسر اشاره نمود.
- افراد مشهور: افراد مشهور یا سلبریتیها کسانی هستند که در دنیای واقعی نیز به واسطه فعالیتهای خود معروف بوده و فقط به واسطه تولید محتوا به شهرت نرسیدهاند. مثال واضح این گروه بازیگران است.
- واینرها: واینر همان کمدین است که با تولید محتواهای کمدی و خندهدار، دنبالکنندههای بالایی دارند، مثل مهیار حسن.
تقسیم بندی دیگری که برای اینفلوئنسرها میتوان در نظر گرفت، بر اساس میزان فالوور است که در بحث اینفلوئنسر مارکتینگ نیز بسیار اهمیت دارد. طبق این تقسیمبندی، اینفلوئنسرها شامل موارد زیر میشوند:
- مگا اینفلوئنسر: این افراد بیش از 1 میلیون فالوور دارند.
- ماکرو اینفلوئنسر: این افراد بین 100 هزار تا 1 میلیون فالوور دارند.
- میکرو اینفلوئنسر: این افراد بین 10 هزار تا 100 هزار فالوور دارند.
- نانو اینفلوئنسر: این افراد کمتر از 10 هزار فالوور دارند.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
ظرفیتهای شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، برای کسب و کار آنلاین بسیار بالا است و این امر برای بازاریابی و تبلیغات این کسب و کارها نیز صدق میکند. وقتی که صاحبان کسب و کارها با مخاطبان زیاد دنیای مجازی آشنا شدهاند، بازاریابی دیجیتال نیز پدید آمد. طی آن برندها برای جذب مخاطب به توضیح محصولات خود میپرداختند و تا حدودی نیز موفق هم بودند؛ اما بسیاری از مخاطبان با توجه به ضرب المثل “هیچ ماست فروشی نمیگه ماست من ترشه“؛ نمیتوانستند به این برندها اعتماد کنند و خرید غیرحضوری بودن این عدم اعتماد را تشدید میکرد. همه این موارد باعث پدید آمدن روش جدیدی در بازاریابی دیجیتال به نام اینفلوئنسر مارکتینگ شد.
در این روش برندها با برقراری ارتباط با اینفلوئنسرها، تبلیغات محصولات و خدمات خود را به آنها میسپارند و اینفلوئنسرها با تولید محتواهای جذاب راجع به آن برند، تبلیغ خود را به خوبی انجام میدهد. بازاریابی به واسطه اینفلوئنسرها موفقیت بالایی به همراه داشت و آن را جزء یکی از موفقترین و محبوبترین روشهای بازاریابی قرار داد. دلیل این موفقیت، اثرگذاری این افراد بر مخاطبان خود است. طبق تحقیقات صورت گرفته اینفلوئنسرها بیشتر از همه میتوانند بر روی خرید مخاطبان خود اثر بگذارند و آنها را به سمت برندهای مد نظر خود سوق بدهند.
مراحل استراتژی اینفلوئنسر مارکتینگ
شاید به نظر شما تبلیغ دادن برند به یک اینفلوئنسر کار راحتی باشد و فقط کافی است یک اینفلوئنسر موفق با فالوور بالا پیدا کرد و تبلیغ محصولات خود را به او سپرد؛ اما اشتباه نکنید! یک اینفلوئنسر مارکتینگ موفق، نیاز به برنامهریزی و توجه به پارامترهای مخصوص خود را دارد و پنجاه درصد موفقیت این روش، به استراتژی خود برند وابسته است. مراحل یک استراتژی موفق شامل تعیین اهداف، تعیین مخاطب هدف، انتخاب شبکه اجتماعی، تعیین بودجه، انتخاب اینفلوئنسر، تولید محتوا و بررسی نتایج میشوند.
1. تعیین اهداف
اولین گام برای یک استراتژی موفق، تعیین اهداف هوشمند است. یک هدف هوشمند مشخصاتی همچون واقعبینانه، قابل اندازهگیری، مشخص و زمانمند بودن دارد. به طور مثال فروش بالا یک هدف هوشمند نیست ولی افزایش فروش بیست درصدی محصولات طی سه ماه آینده، یک هدف هوشمند محسوب میشود.
2. تعیین مخاطب هدف
تعیین مخاطب هدف، همان مشخص نمودن افرادی است که به برند علاقه داشته و جذب آن میشوند. شما باید پس از مشخص کردن مخاطب هدف خود، همه ابعاد او را از جمله علایق، شغل و سن را بررسی کنید. تعیین درست مخاطب هدف در انتخاب یک اینفلوئنسر مناسب، به شما کمک میکند.
3. انتخاب شبکه اجتماعی
شبکههای اجتماعی مختلفی برای اینفلوئنسر مارکتینگ وجود دارند که به ترتیب اهمیت، شامل اینستاگرام با 89 درصد، یوتیوب با 70 درصد، فیسبوک با 45 درصد و توییتر با 33 درصد میشوند.
4. تعیین بودجه
مشخص کردن بودجه در دسترس شما برای تبلیغ، باعث میشود دایره انتخاب اینفلوئنسر برایتان کوچکتر شود و انتخاب آسانتری داشته باشید. مسلما هرچه بودجه شما بیشتر باشد، اینفلوئنسرهای حرفهای تری را میتوانید انتخاب کنید؛ اما با بودجه کم نیز گزینه میکرو اینفلوئنسرها بسیار بازاریابی موفقی برایتان میشود و مخاطبان باکیفیتی را جذب خواهید کرد.
5. انتخاب اینفلوئنسر
اگر شما همه استراتژی تبلیغ خود را به خوبی بچینید؛ ولی اینفلوئنسر مناسبی را انتخاب نکنید، موفقیت بسیار کمی نصیب شما میشود. برای انتخاب اینفلوئنسر مناسب باید فاکتورهایی همچون تناسب فعالیت آن با برند شما، وجود مخاطب هدف در میان فالورهای وی، نرخ تعامل واقعی و موارد دیگر را بررسی کنید. در صورتی که اینفلوئنسر ویژگیهای مد نظر شما را داشت، با آن ارتباط بگیرید.
6. تولید محتوا
پس از برنامه ریزی و بررسیهای لازم، زمان عمل فرا میرسد. بخش تولید محتوا در اینفلوئنسر مارکتینگ از مراحل با اهمیت محسوب میشود که نقش زیادی در جذب مخاطب دارد. برای تولید یک محتوای مناسب باید توجه کنید که از ویژگیهایی همچون هدفمند، سودمند، کاربردی و جذاب برخوردار باشد.
7. تحلیل و برسی
آخرین مرحله استراتژی، بررسی نتایج است. در صورتی که شما در حین بازاریابی نتایج به دست آمده را تحلیل کنید، میتوانید استراتژی خود را بازبینی کرده و تغییر دهید و در بازاریابیهای بعدی اشتباه نکنید. برای تحلیل نتایج، باید مواردی همچون میزان کلیک، میزان رشد فالوور، میزان نرخ تعامل، افزایش درآمد و موارد دیگر را بررسی کنید.
مزایا و معایب اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ نیز مانند روشهای دیگر بازاریابی، مزایا و معایب خود را در کنار یکدیگر دارد؛ اما مسلما مزایا بر معایب پیشی گرفتهاند که امروزه آن را جزء موفقترین روشهای بازاریابی قرار میدهند. از جمله مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به جذب مخاطب هدف
- افزایش اعتبار برند شما
- افزایش دسترسی به برند شما
- افزایش سرعت فروش
- کم هزینه بودن نسبت به میزان اثرگذاری و موفقیت
- تبلیغ حرفهای و جذاب
معایب این روش نیز شامل موارد زیر میشوند:
- ضرر سنگین در صورت انتخاب فرد نامناسب
- سختی انتخاب اینفلوئنسر مناسب
- سختی بررسی نتایج
- ریسک بالا
چه اینفلوئنسر هایی برای برند شما مناسب هستند؟
یکی از مهمترین پارامترها در اینفلوئنسر مارکتینگ، انتخاب اینفلوئنسر مناسب است. اولین موردی که باید در انتخاب اینفلوئنسر به آن توجه کنید، تناسب فعالیتهای آن با برند شما است. به طور مثال برای تبلیغ فروشگاهی که لباسهای رنگارنگ عرضه مینماید، انتخاب یک اینفلوئنسر که همیشه لباسهای خنثی میپوشد و تم پیج آن خنثی است، انتخاب عاقلانهای نیست یا مثلا اگر شما به تولید کیسههای پارچهای مشغول هستید که حامی محیط زیست است، به دنبال اینفلوئنسری میروید که طرفدار این عقیده باشد. مورد دیگری که در انتخاب اینفلوئنسر مهم بوده، نرخ تعامل آن است. به طور کل هرچه نرخ تعامل بیشتر باشد، تعامل اینفلوئنسر با مخاطب خود نیز بیشتر بوده و به دنبال آن اثرگذاری بیشتری نیز دارد. برای بررسی نرخ تعامل یک اینفلوئنسر میتوانید از سایتهایی مانند سوشال بلید استفاده کنید و نرخ تعامل حقیقی آن را متوجه شوید.
اینفلوئنسر مارکتینگ چگونه به یک یک روش بازاریابی موفق تبدیل شد؟
اینفلوئنسر مارکتینگ یک روش بازاریابی دیجیتال بوده که با استفاده از شبکههای اجتماعی و اینفلوئنسرها صورت میگیرد. در این روش برندها با همکاری اینفلوئنسرها و تولید محتواهای جذاب راجع به محصولات خود، مخاطبان زیادی را جذب میکنند.
دلیل موفقیت این روش، اثرگذاری اینفلوئنسرها بر مخاطبان و دنبال کنندههای خود است و این اثرگذاری در زمینه خرید از مابقی زمینهها نیز بالاتر است. شما میتوانید با کسب مشاوره از متخصصان و مشاوران کسب و کار، بهترین اینفلوئنسر را انتخاب کرده و با برنامه ریزی و استراتژی مناسب، موفقیت بالایی در تبلیغ و فروش کسب نمایید.