کسب و کارهای کوچک به بنگاه های تجاری گفته می شود که فراخور پرسنل کم سازمانی، بودجه محدود، قدرت چانه زنی کمتر، صرفه کمتر به مقیاس نسبت به بنگاه های بزرگ نمی توانند درظاهر در جذب و رشد مشتریان موفق شوند….
کسب و کارهای کوچک به بنگاه های تجاری گفته می شود که فراخور پرسنل کم سازمانی، بودجه محدود، قدرت چانه زنی کمتر، صرفه کمتر به مقیاس نسبت به بنگاه های بزرگ نمی توانند درظاهر در جذب و رشد مشتریان موفق شوند. برای مثال شرکت یونیلور که شرکتی چندملیتی است می تواند به پشتوانه بازوهای بازاریابی و تبلیغات خود کالاهای تندمصرف خود را نه تنها در سطح جهانی بلکه در سطح محلی نیز به فروش رساند. حتی می تواند رقبای داخلی یک کشور را با ویژگی های فرهنگی متفاوت از کشور مبدا تهدید کرده و آنها را به کناری زند و پیروز میدان رقابت آنها شود. در نگاه اول به نظر می رسد که بنگاه های کوچک نمی توانند با این نیروهای جهانی مقابله کنند. اما باید اذعان نمود که راهکارهایی هم در دنیای بازاریابی وجود دارد که به بنگاه های کوچک چون مورچه این توانایی را می دهد تا در میدانهایی از بازار مبارزه کنند که حتی پای فیل های بزرگ نتواند آنها را له کند. این راهکارها عبارتند از:
- حتما برنامه بازاریابی بنگاه خود را بنویسید: چه نفر مستقلی برای انجام اقدامات بازاریابی برای شرکت خود درنظر گرفته باشید و چه خود به عنوان مدیر شرکت مسئول بازاریابی محصولات (و یا خدمات) شرکت خود هستید لازم است تا مولفه هایی چون اهداف بازاریابی، ویژگی های مخاطبان هدف، راهبردهای ویژه برای 4p، بودجه و زمان درنظرگرفته شده را به صورت نگاشته دربیاورید. این کار باعث می شود تا نه تنها بر جزئیات دقت کنید بلکه افکار خود را بتوانید راحت تر پیاده سازی کنید و آن را با همکاران خود به اشتراک بگذارید تا نقدهای موثری را دریافت کنید.
- بر روی مخاطبان اصلی خود تمرکزکنید: قانون شماره یک بنگاه شما باید تمرکز بر نیازهای مشتریانتان باشد و این را در روح شرکتتان بدمید. با مشتریان خود صحبت کنید به آنها گوش فرادهید، بر سه گانه تجربه خرید، تجربه مصرف و تجربه برند تمرکز کنید. درجاهایی که آنان هستند، حاضر شوید؛ با آنان صحبت کنید و احساسات آنها را جویا شوید زیرا آنان هستند که موجب بقای شرکت شما هستند.
- روابط با مشتریان را سرلوحه اقدامات خود سازید: حتما سازوکاری را برای مدیریت روابط با مخاطبان و مشتریان خود درنظر بگیرید. همیشه آنها را از فعالیت های آتی خود آگاه سازید. برای آنها پیشنهادهای شخصی شده ای بفرستید. از راههای چون بازاریابی ایمیل و یا ارسال پیام با فواصل زمانی مناسب استفاده کنید. با برقراری روابط موثر با مشتریان، آنها را به مشتریان وفادار خود تبدیل سازید تا بتوانید درآمد پایداری را برای شرکت خود ایجاد کنید و این کار باعث می شود تا گامی در بازاریابی شخصی بردارید.
- فضای مجازی، شمشیر فولادی بازاریابی شماست: اگر به دنبال راهکاری سریع، آسان، کم هزینه، موثر و به روز هستید، فضای مجازی بهترین راه حل برای پیشبرد اهداف بازاریابی شرکت شماست. می توانید برای معرفی بنگاه و محصولات خود وبسایت یا وبلاگی را بدون داشتن دانش تخصصی مانند وردپرس یا بلاگفا و نظایر آن راه اندازی کنید. می توانید از فیس بوک، اینستاگرام، توییتر و تلگرام برای مدیریت روابط با مشتریان خود بهره گیرید؛ فوق العاده آن که همه این موارد رایگان در خدمت بنگاه شما هستند. در این راهکارها ضمن معرفی کارها و محصولاتتان می توانید ارجاعاتی که مشتریانتان ارائه کرده اند را با دیگران به اشتراک بگذارید.
- کارکنان شما، منابع نامحدود شماست: سعی کنید نگاه خود به کارکنان خود را از X به Y تغییر دهید. از آنها در هر سمتی که باشند، فروشندگان همه فن حریف بسازید. آموزش و یادگیری را سرلوحه سازمانتان سازید و خود را به عنوان قهرمان این امر بدل سازید. آنها می توانند پنجره هایی برای رسیدن به مشتریان دیگر باشند. به آنان انگیزه دهید تا صدای فعال بنگاه شما باشند و این همان منابع نامتنهای شماست که هرچقدر از آنها بهره گیرید و به آنان آموزش دهید، ظرفیت آنها برای انجام کارهای فوق العاده بیشتر می شود.
- برای برند و محصولاتان اجتماعی از طرفداران بسازید: اجتماع باعث می شود تا مشتریان شما، برند و محصولاتتان را با جان و دل به خود پیوند زنند. ایجاد و نگهداری اجتماع باعث می شود تا مشتریان شما به برند و محصولاتتان احساس تعلق داشته باشند و خود را از یک خانواده ببینند.این همان کاری است که شرکتیهایی چون اپل و هارلی دیویدسون انجام می دهند. می توانید از بازاریابی چریکی برای پیشبرد این کار استفاده کنید.
- از مزایای کوچکی بودن بنگاهتان برای کسب درآمد بهره گیرید: بنگاهای کوچک می توانند از مزایتهای ذاتی خود چون انعطاف پذیری، رسمیت کمتر، هزینه های کمتر به عنوان برگ برنده در عرصه رقابت با بنگاه های بزرگ استفاده کنند. آنها می توانند در ساعاتی حضور داشته باشند که بنگاه های بزرگ نمی توانند. آنها می توانند ارتباطات کاملا شخصی شده ای را با مشتریان خود ایجاد کنند. آنها می توانند با سایر کسب و کارهای کوچک متحد شوند و حتی تشکیل خوشه دهند که درنتیجه خدمات یکپارچه تری را برای مشتریان خود ارائه کنند. و در آخر آن که آنها می توانند به شخصی ترین نیاز مشتریان پاسخ دهند.
- به خدا توکل کنید، صبور باشید و برنامه بازاریابی خود را ارزیابی کنید: منتظر معجزه برای شرکتتان نباشید؛ سعی کنید شرایط اجتماعی، سیاسی، اقتصادی موثر بر بنگاهتان را رصد کنید، به توانایی ها و ضعفهای خود و بنگاهتان توجه کنید، آن وقت به راحتی می توانید از فرصت های محیطی به بهترین صورت استفاده کنید. بهترین راه اطمینان از تحقق اهداف بازاریابیتان کنترل و ارزیابی مستمر آن است. حتما از کنترل های کیفی و کمی به صورت توامان برای برنامه های بازاریابی خود استفاده کنید.