فروشگاهها یکی از نقاط یا مراکز اصلی خرید محصولات توسط مصرف کنندگان هستند. از این رو افراد زیادی برای خرید نیازمندیهای خود از محصولات غذایی و خوراکیها گرفته تا پوشاک، کامپیوتر، تلفن همراه، ساعت، طلا و جواهر مستقیما به فروشگاهها به صورت حضوری و اینترنتی مراجعه میکنند. باید تاکید داشت که برندسازی یا برندینگ فروشگاهها و یافتن بهترین طرق تبلیغاتی برای آن از مهمترین فعالیتهای بازاریابی است که مدیران یا مالکان فروشگاه ها باید برنامهای منسجم برای آن داشته باشند.
ضرورت برندسازی فروشگاهها
دلایل مختلفی برای برندسازی فروشگاهها وجود دارد که میتوان آن را از جنبههای مختلف بررسی نمود. مهمترین دلیل برای برندینگ فروشگاهها، این است که در وهله نخست باعث میشود تا خریداران بتوانند گامهای تصمیم گیری و خرید خود را که به صورت متداول شامل نیازسنجی، بررسی گزینهها، انتخاب و خرید است را سریعتر پیش ببرند؛ زیرا به فروشگاه مدنظرشان اعتماد داشته و از طریق آن میتوانند سرعت و زمان تصمیم گیری و خرید خود را بیشینه کنند. این کار باعث میشود هزینههای حاصل از خرید اشتباه خود را نیز کاهش دهند. برندشدن یک فروشگاه، باعث میشود تا مصرف کنندگان به راحتی مکان مورد نظر خود را انتخاب کرده و مستقیما به سراغ فروشگاه مدنظرشان بروند. گاهی هم مصرف کنندگان یا خریداران به منظور تعریف طبقه یا موقعیت اجتماعی – اقتصادی خود نزد دوستان و آشنایان خود ترجیح میدهند تا از فروشگاههای برند خرید کنند و این کار لزوما به معنای این نیست که میتوانند کالای باکیفیتتری را با قیمت مناسبتری از آنجا تهیه کنند.
مزایای برندسازی فروشگاهها
برندسازی فروشگاهها چه اینترنتی و چه حضوری باعث میشود تا فروشگاهها بتوانند مشتریان وفاداری را برای خودشان جهت ایجاد ثبات در درآمد به وجود آورند. ایجاد مشتریان وفادار از طریق افزایش اعتباری است که از طریق فرایند برندسازی برای خود ایجاد میکنند. آنها همچنین میتوانند با تمرکز بر تصویر برندی که مدنظرشان است تا به خریداران منتقل کنند، کارآمدتر از قبل عمل کرده و به حالت بهینهای دست یابند که رقبا نتوانند به آسانی از آنها تقلید کنند. بنابراین زمانی که یک فروشگاه برند میشود یا به عبارت درستتر شناخته شده و تصویر مطلوبی در نگاه خریداران پیدا میکند، میتواند به آسانی گوی رقابت را از رقبای خود برباید، زیرا باعث افزایش به اصطلاح پاخوری فروشگاه فیزیکی یا ایمپرشن (یا سشن) در فروشگاههای اینترنتی میشود. همچنین برندسازی فروشگاهها باعث میشود که بتوانند ارزش ویژه برند خود را بالاتر ببرند. به عبارت دیگر مشتریان به خاطر اعتماد، اعتبار و خدماتی که از فروشگاههای برند دریافت میکنند، حاضرند پول بیشتری را برای کالاهای مشابه به فروشگاه مطلوبشان پرداخت نمایند. این امر حتی باعث افزایش بهای سرقفلی برای فروشگاهها نیز میشود.
روشهای برندسازی فروشگاهها
چه فروشگاه به صورت مکانی فیزیکی در یک مرکز خرید یا خیابانی خاص باشد و چه به صورت فروشگاهی اینترنتی در بستر وب یا شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام یا تلگرام فعالیت کند، روشهای برندسازی آنها یکسان است و تنها تفاوت در روشهای تبلیغات یا تخصیص بودجه تبلیغاتی خود در رسانههای موردنظرشان باشد. بنابراین یک فروشگاه برای اینکه یک برند باشد باید مهمتر از همه بداند که چه ارزش و کدام پیام را میخواهد برای کدام دسته از مشتریان بالقوه خود منتقل کند. این فروشگاه باید تصویر مطلوب موردنظرش را به درستی تعریف و تدقیق نماید و بداند که چه مزیتها و تفاوتهایی با فروشگاههای رقیب خود دارد. برای برندسازی فروشگاه ها لازم است تا این نقاط تشابه و تفاوت را به درستی شناسایی کند و برای این کار میتواند از انواعی از تحقیقات بازار استفاده کند. پس از آن که یک فروشگاه هویت ذاتی خود را با توجه به موارد مذکور تعریف کرد باید بتواند آن را بر روی نحوه دکوراسیون و مبلمان خود، پوشش فروشندگان یا کارکنان فروش خود و حتی طرز بیان و لحن ایشان با برنامهای آموزشی و نظارت مستمر بر فعالیتهای آنها اجرا نماید. جایگاهی که فروشگاه برند میخواهد به آن دست یابد حتی در نوع و چیدمان محصولات و خدمات و نیز انتخاب موسیقی و عطر و بوی آن بسیار مهم است. نحوه برندسازی فروشگاهها حتی در نوع محتوای پستها و کپشن آنها در شبکه های اجتماعی آنها نیز تاثیرگذار است.
روشهای تبلیغات در فروشگاههای فیزیکی و اینترنتی
اگرچه متداول است که فروشگاهها را فراخور حضور در اینترنت یا به صورت یک مکان صرفا فیزیکی از هم طبقه بندی میکنند اما واقعیت این است که مکان فیزیکی بر حضور فروشگاه در بستر اینترنت و بالعکس تاثیر میگذارد. برای مثال، اگر مدیر فروشگاه اینترنتی خواهان کسب و افزایش اعتماد خریداران است لازم است تا مکان مناسبی را برای حضور احتمالی خریداران تهیه کند و یا اگر فروشگاهی در یک مرکز تجاری در حال فعالیت است برای اینکه بتواند مشتریان فعلی خود را از دست ندهد یا اجازه سهم خواهی بیشتر رقبای خود را ندهد، بهتر است به فکر راه اندازی شعبه اینترنتی فروشگاه خود باشد. در هر سو این مثال از آن جهت بود که بدانید دنیای مجازی بر دنیای واقعی بر هم تاثیر میگذارند و از هم تاثیر میپذیرند. این نکته حتی در تبلیغات یک فروشگاه نیز صدق میکند. به عبارت دیگر تاثیر تبلیغات در خیابان خیلی کم تر از تبلیغات در اینستاگرام برای یک فروشگاه اینترنتی نیست اگر چه میتواند در این خصوص فراخور اهداف و مخاطبان خود بودجه لازم را برای تبلیغات به درستی در رسانههای آنلاین و آفلاین تعیین نمود. تبلیغات در رسانههای محیطی به خصوص نزدیک به مکان قرارگیری آن و استفاده از روش های تبلیغاتی BTL برای فروشگاههای حضوری بسیار مهم است. این در حالی است که استفاده از اینفلوئنسر مارکتینگ، بازاریابی محتوا و تبلیغات در صفحات پرمخاطب از متداول ترین روش های تبلیغات یک فروشگاه اینترنتی است. اما همانطور که پیشتر اشاره شد، هدف و بینش مخاطبان مهم ترین عوامل تعیین کننده نوع و رسانه تبلیغاتی برای فروشگاه است.
بنابراین برای برندسازی فروشگاه خود حتما با برنامه پیش بروید و سعی کنید برنامه خود را به درستی اجرا و بر آن نظارت دقیق داشته باشید تا هم هزینههای تبلیغاتی خود را کاهش دهید و هم بدانید که چگونه، چرا و چطور در میان مشتریانتان شناخته شوید.