رستورانها از مهمترین بنگاههای تجاری هستند که هم تامین کننده نیاز اساسی انسانها بوده و هم در ایجاد احساسات خوشایند در آنها بسیار تاثیرگذارند و امروزه در زندگی شهری به عنوان یکی از تفریحات و سرگرمیهای شهروندان تبدیل شدهاند. واقعیت این است که امروزه رستورانها، فست فودها، کافهها یا کافه – رستورانها بدل به یکی از بخشهای خدماتی مهم و جذاب اقتصادی به خصوص در ایران شدهاند و هر روزه شاهد رشد روز افزون آنها با انواع اسامی و سبکها هستیم. در این نوشتار قصد دارم تا شما را با مهمترین نکات لازم برای برندسازی رستورانها و فست فودها آشنا کنم تا قبل از راه اندازی آن، این موارد در ذهن در نظر بگیرید.
برندسازی رستوران به معنای انتخاب یک اسم جذاب و بسته بندی پرزرق و برق نیست
نامی که به سرعت در ذهن بماند چه شیک باشد چه خندهدار و چه یادآور اسامی غیرفارسی مثل ایتالیایی یا فرانسوی، تنها بخشی از فعالیت برندینگ یک رستوران محسوب میشود. همانطور که طراحی لوگو، منو، آیتمها، البسه کارکنان و بسته بندی غذا از ارکان هویت بصری یک برند رستوران یا کافه است، همه آنها باید همگی در راستای جوهره، پیام و ارزشهای برند رستوران باشد که به دقت بر روی آنها مطالعه شده است. هرچقدر همه چیز شکیل و زیبا باشد، اگر در راستای جایگاه و ماموریت برند رستوران طراحی نشده باشند به مثابه جزیرههای دور از هم در ذهن مشتریان میمانند که نمیتوانند ارتباطی میان آنها در ذهن شان برقرار سازند و درنتیجه آن رستوران نمیتواند میان اجزا و تداعیگرهای برند برای هم افزایی و یکپارچگی در جهت برجسته سازی هویت خود در ذهن مشتریان و تمایز خود نسبت به رقبا بهره ببرد. پس قبل از هر چیز بر روی هویت ذاتی برند کار کنید.
لوکس بودن خوب است اما به معنای برندشدن یک رستوران نیست
متاسفانه گاهی این نگاه به برندسازی رستوران یا کافه – رستوران وجود دارد که هرچه لوکس تر باشد به اصطلاح برند میشود، این در حالی که برندسازی رستوران به معنای مدیریت بازاریابی یک رستوران نیست. تعیین بازار هدف، لوکیشن یا مکان رستوران و روش ارائه محصول یا قیمت محصولات و خدمات غذایی چیزی است که باید از تحقیقات مربوط به نیاز سنجی و کشف فرصت برای راه اندازی یک رستوران بدست آید اما کار برندینگ یا برندسازی رستوران این است که بتواند رستوران، فست فود یا کافه مدنظرتان را در موقعیتی که در آن بازار خاص تعیین شده است چه بازاری با محصولات اکونومی یا اقتصادی و چه بازاری با قیمتهای متوسط یا سطح بالا، بتواند شهره و مورد پسند مخاطبان هدفش باشد.
منابع انسانی را قلب برندسازی رستوران تلقی کنید
منابع انسانی چه در بخش سالن و چه در بخش آشپزخانه از مهم ترین داراییهای هر رستوران یا کافهای به شمار میروند و فارغ از مباحث مربوط به حقوق و دستمزد، ساعات کاری، نحوه استخدام، آموزش، نگهداری و برنامه ریزی برای خروج ایشان در مدیریت منابع انسانی، باید به کلام، رفتار، پوشش، سن، و لحن ایشان در زمره فعالیتهای مربوط در برندسازی هویت یک رستوران دقت کافی داشته باشید. زیرا کارکنان یک رستوران از مهم ترین عواملی هستند که نه تنها رضایت ایشان در رستوران بر کم و کیف ارائه خدمات به مشتریان موثر است بلکه در افزایش تعداد مشتریان و القای حس مطلوب به ایشان نیز بسیار تاثیرگذارند. بی راه نیست اگر گفته شود که کارکنان بخش سالن یک رستوران از سفارش گیری و صندوق دار گرفته تا سالن دار و نظافتچی به عنوان یکی از تداعیگرهای رستوران در ذهن و خاطر مشتریان باقی میماند.
برای رشد و سرمایه گذاری بلندمدت بر روی مزه و طعم ویژه آن کار کنید
طراحی طعم و محصولی خاص برای عرضه در رستوران یا فست فود، یک کارویژه تخصصی است و نیازمند استفاده از سرآشپزان متخصص با دانش و تجربهای موفق و البته با سلیقه است. ممکن است با خود فکر کنید که رستورانها، فست فودها یا اسنک فروشهای زیادی را اخیرا مشاهده کردهاید که امروز صف های زیادی از مشتریان در جلوی آنها تشکیل میشود در حالی که اصلا طعم و ویژگی خاصی ندارند. باید بدانید داشتن صف طولانی از مشتریان به معنای برند شدن آنها نیست و بسیاری از رستورانها که در گذشته موفق بودند امروز به فراموشی سپرده شدهاند. اگرچه تبلیغات مهم ترین روش برای جمع آوری مشتریان زیادی است اما تضمین کننده بقای رستوران شما نیست. بلکه نوآوری، کیفیت و طعم غذا و محصولی که به مشتریان عرضه میکنید عامل موفقیت شما در رستوران داری و برندسازی رستوران است. پس درباره مواد تشکیل دهنده، شکل، طعم، ادویه، چاشنی، دورچین، فرایند آماده سازی و طرز ارائه آیتم غذایی به دقت برنامه ریزی کنید. این کار به خصوص برای رستورانهایی که به دنبال ارائه فرانشیز به دیگران هستند بسیار مهم است.
اتمسفر یا جو یک رستوران مهم ترین عامل رشد و فروش است
در تحقیقاتی که درباره رستورانها و کافهها در سال ۱۳۹۸ انجام دادم، مشخص شد که اتمسفر یا جوی که یک کافه، رستوران یا یک کافه رستوران ایجاد میکند، برتر از عواملی مثل کیفیت موادغذایی، رفتار پرسنل یا کارکنان رستوران و حتی دکوراسیون است. پس در برندسازی یک رستوران باید بدانید که خواهان ایجاد چه جو و فرهنگی هستید و کدام مشتریان را چگونه میخواهید تحت تاثیر قرار داده و آنها را به خود وفادار سازید. ایجاد اتمسفر و جو یک رستوران به سایر عواملی که پیشتر توضیح داده شد مرتبط است پس صرفا نگویید که میخواهید مشتریان در رستوران شما یک حال خوب را تجربه کنند بلکه باید بتوانید این حال خوب را به دقت تعریف و تعیین کنید و بگویید که چگونه آن حالت خاص را در مشتریان هدفتان ایجاد میکنید.