شرکتها، اینفلوئنسرها و علاقه مندان به فعالیت مستمر در وب و شبکههای اجتماعی حتی اگر برنامه بازاریابی و ارتباطی مدونی نداشته باشند، برای فعالیت در رسانه دیجیتال مجبورند تا برای محتواهای خود از قبل برنامه ریزی نمایند. داشتن تقویم تولید و انتشار محتوا به ایشان جهت هماهنگ شدن محتوا برای نیل به اهداف مورد نظر خود و نیز به خلاقیت و کاراتر شدن امور بسیار کمک میکند. داشتن این تقویم به خصوص برای شرکتها و مدیران امور ارتباطی بسیار حائز اهمیت است زیرا با کمک آن نه تنها میتوانند بر کم و کیف امور مربوطه نظارت نمایند بلکه میتوانند از فشار زیاد به پرسنل در تولید و انتشار محتوا نیز بکاهند.
سه عنصر اصلی در تقویم تولید و انتشار محتوا
تقویم تولید و انتشار محتوا یک فعالیت اصلی برای هر کمپین ارتباطی محسوب میشود و شرکتهای بزرگ تمامی محتواها را هم از نظر موضوع و خلاقیت و هم از نظر رسانه کنترل مینمایند. از این رو مهمترین بخشهای یک تقویم تولید محتوا به شرح زیر است:
تاریخ
اولین جزء یک تقویم تاریخ انتشار آنها است. تاریخ انتشار محتوا خود نیز میتواند به عنوان مسیری برای تولید محتوا در نظرگرفته شود؛ زیرا با کمک آن میتوانید محتوا و فعالیتهای خود را با مناسبتها و روزهای مهم تاریخی و فرهنگی همگام کنید. برای مثال با داشتن تقویم برای تبریک سال نو در نوروز از پیش آماده هستید. درج اعیاد و روزهای سوگواری در تقویم به شما کمک میکند تا محتواهای خود را در زمان مناسبتری از نظر مخاطبان منتشر کنید. از این رو به شرکتهای ایرانی و ایرانیان پیشنهاد میشود که در کنار تقویم خورشیدی، تقویم قمری و میلادی را نیز درنظر بگیرند. یکی از وبسایتهای جذاب برای آگاهی از روزهای فرهنگی و البته کمی جالب، روزهای سال (daysoftheyear) است.
تاریخ در تقویم به شما کمک میکند تا محتواهایی که زمان تولید و انتشار آنها بسیار مهم است را از قبل در نظر بگیرید. برای مثال تولید یک ویدئوی تبلیغاتی ممکن است یک هفته از شما زمان بگیرد و در عین حال قصد دارید تا انتشار آن را با یک اینفلوئنسر هماهنگ سازید. بدیهی است این کار را باید با هماهنگی و زمان بیشتری نسبت به تولید یک تصویر ثابت درنظر بگیرید.
موضوع
هر محتوا، قرار است پیامی را از طرف شما یا شرکت شما به مخاطب خود منتقل کند بنابراین برای هر محتوا بدیهی است باید موضوعی را درنظر بگیرید. آژانسهای دیجتال مارکتینگ معمولا برای هر موضوع در تقویم انتشار محتوا، بریف یا دستورکاری را برای تولید آن درنظر میگیرند از این رو طبق زمانبندی از پیش تنظیم شده، درباره موضوع به ایده پردازی پرداخته تا محتوای خلاق و اثرگذارتری را به کارفرما پیشنهاد نمایند.
در کمپینهای تبلیغاتی که ممکن است دربردارنده چندین فاز برای اثرگذاری مطلوب بر مخاطبشان باشند، موضوع محتوا بسیار مهم است؛ زیرا به کمپین کمک میکند تا فراخور اهداف مورد نظر در هر فاز، موضوعاتی یکسان و همراستا با یکدیگر تولید و منتشر کنند. گفتنی است برخی از فعالان در این حوزه به داستان سرایی روی میآورند و محتوای جذاب و دنباله دار خود سعی میکنند تا مخاطبان را هرروزه با خود همراه نمایند.
رسانه
رسانه، سومین بعد مهم برای خلق یک تقویم تولید محتوا است. زیرا برای تولید هر محتوا باید تصمیم بگیرید که کدام رسانه برای انتشار آن مناسب تر یا اثربخشتر است. به عبارت دیگر رسانه میتواند موضوعات موردنظر خود را انتخاب کند. زیرا نوع رسانه میتواند مشخص کننده هدف، نوع موضوع و به تبع پیام و لحن مدنظرتان به جامعه هدف باشد.
شرکتهای هوشمند در انتخاب رسانه دقت فراوانی میکنند زیرا گاهی هزینه اجاره رسانه از هزینه تولید محتوا برای آن رسانه بسیار بیشتر است. برای مثال تولید یک ویدئوی تبلیغاتی هزینهای به مراتب کمتری نسبت به انتشار آن در رسانه جمعی مثل تلویزیون دارد.
مهم ترین اصل در کاربست تقویم تولید و انتشار محتوا، نظارت، به روز رسانی و یکپارچگی مستمر است. زیرا گاهی موج سواری بر روی روندهای جدید میتواند جذابیت موضوعات مورد نظر شما را بیشینه کند. در ذیل سعی کردم، فرم خامی را در قالب اکسل برایتان آماده کرده ام که با کمک آن میتوانید دید بهتری نسبت به شمایل یک تقویم انتشار محتوا داشته باشید. البته با کمی جست و جو در وب، قطعا تقویمهای تولید محتوای پیچیدهتری را خواهید یافت. فراموش نکنید که این تقویم را فراخور نیاز و رسانههای مدنظرتان تغییر دهید تا با زبان و نگاه شما هماهنگ باشد.