صنعت لبنیات ایران جزء صنایع صادراتی غیر نفتی بحساب میآید و از برند کاله گرفته تا برندهای میهن و پگاه و چوپان و … به خوبی توانایی رقابت در بازار های جهانی را دارند. ایران نه تنها از نظر تولید شیر لبنیات بلکه از نظر تولید و صادرات تجهیزات و دستگاههای مرتبط با این صنعت هم رشد چشمگیری رو داشته است. در طی سال های گذشته شیر گاو سومین محصول تولیدی کشور ( 6.8 تُن) بوده است که در این میان شرکت لبنیاتی کاله از سهم قابل توجهی برخوردار بوده است به طوریکه طبق آخرین بازارسنجی های شرکت بین المللی تحقیقات بازار یورو مانیتور (Euromonitor) برند کاله در کنار برندهای جهانی شناخته شده ای مثل دنون، نستله، مگی، ام و ام، کلاگز، ریگلیز، کنور، نوتلا و … در ردیف پنجاه برند تعیین کننده صنعت غذایی جهان قرار گرفته و در میان آنها هم رتبه ی ۴۸ دنیا رو به خود اختصاص داده است.
بیوگرافی بنیانگذار کاله
مالک و رییس و بنیانگذار شرکت کاله و همینطور بنیان گذار هلدینگ سولیکو – از بزرگترین صنایع غذایی ایران – آقای غلامعلی سلیمانی هستند که لقب پدر صنعت نوین ایران را یدک میکشند و یکی از برترین و موفق ترین کارآفرینان ایران هستند که در ۲۵ خرداد ماه 1325 در شهرستان آمل به دنیا آمدند و نوجوانی خود را نیز در همان شهر سپری کردند. ایشون که مالک یکی از بزرگترین شرکتهای استان مازندران هستند، زندگی پر فراز و نشیبی رو سپری کردهاند. در دوران نوجوانی با سپری کردن دبیرستان و قبول شدن در کنکور آن هم بعد از دو سال برای گرفتن مدرک لیسانس ریاضی از دانشگاه ملی سابق به دانشگاه راه پیدا کردند. همزمان که به تحصیل مشغول بودند، برای در آوردن مخارج خود در زمانهایی که دانشگاه نداشت، به کسب و کار مشغول میشد. هر چند پدرش که یک وکیل دادگستری بود با این موضوع مخالف بود اما ایشون همچنان کار خود را میکردند. در سال ۱۳۵۰ بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه ملی وارد خدمت سربازی شد. در آنجا هم علاوه بر خدمت مشغول به کار هم میشد، به طوری که ی کروز به دانشسرا میرفت و بقیهی روز ها رو هم تدریس خصوصی میداد، در نهایت با اتمام خدمت سربازی قبل از اولین کار رسمی یک ساندویچ فروشی باز کرد که بنا به دلایل مختلف کارشون نگرفت. اولین کار رسمی خود رو در سال ۱۳۵۲ از بازارچه سعدی شروع کرد و به خرید و فروش لوازم یدکی خودرو مشغول بود. سپس در بین سال های ۵۰ تا ۵۷ فعالیت هاشو جدی تر کرد و دو شرکت پارسیو parsio و مارکتینک اند ریسرچ msr رو با آقای قبادی مشاور بازرگانی سفارت آمریکا و یک هندی تاسیس کرد. این شرکتها با شروع انقلاب و با رفتن شرکای کاری سلیمانی از ایران سود دهی خاصی نداشتند و بی نتیجه شدند.
سپس در سال ۵۶ یک مکان را برای توزیع و تولید سوسیس و کالباس اجاره کرد، که در حال حاضر مکان فعلی کارخانه کاله هستش و جالب اینجاست که این مکان رو از خواهرش کرایه گرفته بود و بعد ها با رونق گرفتن کسب و کار اقدام به خرید آن کرد. ایشان قبل از اینکه وارد حوزه ی لبنیات بشه از صنایع غذایی به ویژه سوسیس و کالباس کار خود را شروع کرد. در شروع فعالیت تولید سوسیس و کالباس دچار کمبود مواد اولیه بودند برای همین سلیمانی مجبور با شخصی بنام میکائلیان که از شرکای شرگت گیلان همکاری کند و مسئولیت تامین مواد اولیه رو از خارج و داخل به عهده گیرد. دو سه ماه به دلیل یکسری اختلافات بین سلیمانی و مابقی شرکای شرکت گیلان این همکاری قطع شد و راهشون رو از همدیگر جدا کردند. بعد از فوت میکائلیان همسر ایشان که در وزارت صنایع کار می کردند پیشنهاد همکاری برای تولید و کالباس به آقای سلیمانی دادند. با گرفتن مجوز از وزارت صنایع اولین کارخانه سوسیس و کالباس مشترک رو در شیراز تاسیس کردند اما بدلیل کمبود دستگاه و مواد اولیهی آن به جای سوسیس و کالباس به تولید همبرگر مشغول شدند. سلیمانی در خیابان آذربایجان پلاک ۹۹ شیراز همبرگر سازی خودش رو راه اندازی کرد و اسم شرکت رو هم دمس گذاشتند. سپس با نتیجه گرفتن از تولید همبرگر به جای سوسیس و کالباس اقدام به تاسیس کارخانه های دیگر در کل ایران زدند. اول کارخانه سولیکو تهران رو به راه انداختند سپس گوشتی کاله آمل، گوشتی بوشهر، دریایی بوشهر (آفرید)، گوشتی کرمانشاه (اختران)، سپس روده و سوسیس کالباس و … به راه انداختند و با زیاد شدن کارخانهها و محصولات اقدام به تاسیس هولدینگ سولیکو و تمام شرکتها و کارخانهها را زیرمجموعه ی این هولدینگ قرار داد، از جمله شرکت کاله که در سال ۶۹ زیر مجموعه ی این هولدینگ شد.
از جمله ی افتخارات و جایزه هایی که آقای سلیمانی دریافت کردهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- دریافت تندیس از جشنواره رهبران کارآفرین سال ۹۶
- کسب نشان امین الضرب اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در سال ۹۶
- کسب تندیس مشتری نمونه بانک کشاورزی در سال ۹۶
- کسب تندیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی سال ۹۶
- کسب تندیس کارآفرین برتر از دانشگاه تهران در سال ۹۵
- دریافت جایزه بین المللی و اقتصادی از ششمین دوره سرمایه گذاری در مالزی
- کسب نشان عالی مدیر شایسته ملی از اجلاس مدیر شایسته ملی در سال ۹۳
بیوگرافی شرکت کاله
همانطور که گفته شد، شرکت لبنیاتی کاله یکی از زیر مجموعه های هولدینگ سولیکو هستش و مرکز آن در آمل مازندران قرار دارد. این شرکت تولیدکننده انواع فرآوردههای لبنی از قبیل انواع شیر، مکمل های پنیر،کره، دوغ، ماست و دسر و … است. این شرکت در ابتدا کارش رو با جذب مقدار بسیار کمی شیر از روستاییان حدود ۶ تن کار خودشون رو شروع کردند و در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ تن شیر در روز رو از روستاها و شهرهای دور و بر جمع آوری میکنند که این موضوع باعث تولید روزانه ی ۲۶۵۰ تن فرآورده های لبنی در ۱۶۰ نوع محصول میشود. اهداف کاله به قدری دقیق بودند که امروزه علاوه بر بزرگترین قطب جذب شیر در ایران با داشتن ۱۶ گروه تولیدی در زمینه ی شیر حجم زیادی از بازار لبنی ایران را در اختیار دارد. حجم و گستردگی شرکت کاله ۳۵ هکتار متر مربع هستش که جزئی از بزرگترین کارخانه های موجود در ایران است. این شرکت با استفاده از سیستم پخش مویرگی و با داشتن ۷۰ شعبه در سراسر کشور توانسته است محصولات خود را از آذربایجان تا هرمزگان توزیع نماید. روزانه بیش از ۴۰۰۰ نفر بطور مستقیم و غیر مستقیم در بخشهای گوناگون در حال فعالیت هستند تا بتوانند محصولات و اجناس کاله رو بدست مشتریان برسانند. این شرکت بیشترین صادرات خود را به مناطقی مثل کشورهای حاشیه خلیج فارس (عربستان، کویت، قطر و امارات) که بیشتر شامل محصولات لبنی و بستنی و دسرهای لبنی میشود، سپس برای کشورهای خاورمیانه مثل عراق و سوریه و ترکیه و لبنان صادر میکند که شامل انواع محصولات لبنی، بستنی و دسرهای لبنی میشود. در آخر هم با صادر کردن محصولات و نوشیدنی های لبنی به کشورهای آسیای میانه ( ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان ) سالانه چیزی حدود ۳۰۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور دارد.
معنی برند کاله
معنی کاله در فرهنگ لغت فارسی دهخدا به معنی کالا یا متاع هستش اما اسم این شرکت رو از کلاه دوزهای سنتی ایرانی که در گذشته به عنوان پوشش سر استفاده می کردند گرفته اند. این نام بیانگر و معرف فرهنگ و هویت محصولات این شرکت هستش. برای فهمیدن معنی کامل ترش به اینجا سر بزنید. همچنین طرز طراحی نشانه تجاری آن به شکلی است که تاریخ ۳۰ مهر را که زمان تاسیس آن است را نشان میدهد
استراتژی بازاریابی کاله
این شرکت برای هدف گیری استراتژیک خود در بازار با امکان سنجی و بازاریابی میدانی در خصوص شناسایی نیاز و مزاج مشتریان خود دست به تولید محصولات لبنی با طع های مختلف مثل ماست طعم دار و انواع شیرها با طعم های موز و توت فرنگی و… زده است. همینطور با تولید خلاقانهی محصولاتی مثل نوشابه لاکیدو و ماست کفیر نادری پرچرب با کیفیت و دسترسی به منابع کمیاب با محدود کردن گزینه های استراتژیک رقبا، یک نوع مزیت رقابتی را برای شرکت مشخص کرده است. این شرکت از طریق زیر مجموعه ها و برندهای قوی بازار، با شناسایی تمایلات مشتریان و ایجاد ارتباط معنادار با آنها که ارزشی بالاتر و فراتر از ارزش ایجاد شده توسط جنبههای محصول و خدمات ارائه شده را ایجاد میکند، ارزش به وجود می آورد.
یکی از این زیر مجموعه ها که در بازاریابی و تبلیغات نقش مهمی رو ایفا می کند، شرکت لاکتیویا هستش که این کار رو با استفاده از کمپین ها و رویدادهای مختلف انجام می دهد. مثلا در اردیبهشت ۹۷ یک رویداد توسط سمپلینگ و پروموشن آژانش تبلیغاتی طرح ایده در مراکز بام تهران، برج میلاد، معین مال و … برگذار شده بود که هدف آن هم معرفی محصول سلامت محور لاکتیویا به مردم بود اون هم به مدت ۱۴ روز متوالی. طبق همفکریها و مشورت هایی که اعضای تبلیغاتی با همدیگر داشتند، ایدهای جهت انجام تبلیغات پارتیزانی انتخاب و اجرا شد. از آنجا که ماست لاکتیویا کمک زیادی به رفع نفخ در بدن انسان که به مثابه باد در معده است، مینمود.
این مزیت محصول به این صورت بادکنک های برند شدهی لاکتیویا به همراه تقویم به ماشین هایی که در مراکز پارکینگ ها پارک هستند، متصل شدند و این کار رو به مدت ۱۴ روز و در انواع پارکینگ های مختلف به روش پارتیزانی ادامه داشت.
نحوه اجرا شدن طرح را میتوانید در لینک زیر تماشا کنید:
https://kordiashop.ir/wp-content/uploads/2024/05/فیلم-رویداد-خلاق-لاکتیویا-کاله.mp4