مشتریانتان کجا هستند؟
در دنیای رقابتی امروز، یافتن نقاط تماس و ترسیم نقشه سفر مشتریان به یکی از مؤثرترین ابزارهای بازاریابی و مدیریت تجربه مشتری تبدیل شده است. اگر میخواهید برندتان در زمان و مکان مناسب مقابل چشم مشتریان هدف قرار گیرد و با آنها ارتباط مؤثر برقرار کند، باید بدانید آنها کجا هستند، چگونه رفتار میکنند و در هر مرحله از سفر خرید چه نیازهایی دارند. این راهکار به شما کمک میکند تا تعاملات مشتریان با برند را از ابتدا تا انتها بشناسید، نقاط ضعف را شناسایی کرده و با بهینهسازی مسیر خرید، فروش، وفاداری و رضایت مشتریان را افزایش دهید.
اگر میخواهید تبلیغات اثربخشی داشته باشید و برند و کسبوکارتان را با سرعت رشد و توسعه دهید لازم است بدانید که مشتریانتان در کجاها فعال هستند، از کدام خیابان گذر و از کدام فروشگاه خرید می کنند، چه وبسایت ها و پیج هایی را در اینستاگرام مشاهده میکنند تا بتوانید در زمان و مکان مناسب خود را به آنها معرفی نموده و آنها را ترغیب به خرید محصول یا دریافت خدماتتان نمایید
مزایای راهکار ایجاد کارت امتیازی متوازن
نقشه سفر مشتری، فرآیندی است که در آن کل تجربه مشتری(های) شما نقطه به نقطه تماس ترسیم می شود. این کار به شما این امکان را می دهد که به راحتی تجسم کنید که مشتری شما هنگام کشف پروژه شما دقیقاً چه چیزی را تجربه می کند و بنابراین ببینید چگونه می توانید تجربه را برای آنها بهینه کنید
افزایش فروش
اگر در جا و زمان مناسب پیام خود را به مشتریان برسانید، احتمال متقاعد شدن آنها برای شنیدن حرفتان و به تبع فروش شما بالاتر خواهد رفت
کاهش هزینه
وقتی از تردد و مکان مشتریان آگاهی کافی داشته باشید، می توانید ارزان تر و اثربخش تر در مسیر آنها قرار گیرید؛ این امر باعث کاهش هزینه های بازاریابی و فروش میشود
پیش بینی رفتار مشتریان
با کمک نقشه سفر مشتری می توانید، احساسات و تجربه مشتریانتان را پیش بینی کرده و با پیوند برند و محصولاتتان
افزایش رضایت مشتریان
یک مدل کسب و کار خوب می تواند راهنمای مناسبی برای هزینه کرد کسب و کار باشد و ساختار و فرایندهای کسب و کار را تعریف و هدایت کند.
درباره نقشه سفر مشتریان
نقشه برداری سفر مشتری (که برخی نقشه سفر کاربر در رسانه دیجیتال به آن می گویند)، فرآیند ایجاد نقشه سفر مشتری است، مسیری است که به صورت تصویری از تعاملات مشتریان شما با برند شما سخن می گوید. این نقشه به کسبوکارها کمک میکند تا به جای مشتری خود قدم بگذارند و کسبوکار خود را از دیدگاه مشتری ببینند. نقشههای سفر مشتری معمولا بر اساس یکی از مدل های تصمیم گیری خرید مشتری طراحی می شود و به برندها این امکان را می دهد تا در مورد نقاط تماسمشتری و نحوه بهره برداری از آنها فکر کنند و برای آن برنامه داشته باشند.


من دانش آموخته دانشکده مدیریت دانشگاه تهران در رشتههای مدیریت کسبوکارهای کوچک در مقطع کارشناسی، مدیریت اجرایی در مقطع کارشناسی ارشد و مدیریت دولتی در مقطع دکتری هستم. بیش از ۱۵ سال در سمتهای کارشناس، سرپرست و مدیریت در حوزههای فروش، بازاریابی، تبلیغات، برنامهریزی و تحقیقات در شرکتهای خصوصی و سازمانهای دولتی مشغول به کار بودهام. تا امروز شش کتاب و شش مقاله در مجلات علمی داخلی و بینالمللی در رشته مدیریت منتشر کردهام.
روش انجام کار من
ایجاد نقشه سفر مشتری چالش برانگیز است. برای تهیه نقشه، ضمن اطلاع و آگاهی زیاد از سبک زندگی مشتریان، باید مطمئن شد که نقشه سفر مشتری دقیق و کامل است.
در اینجا پنج مرحله برای ایجاد یک نقشه جامع سفر مشتری وجود دارد:
۱. تعریف دقیق پرسونا و اهداف مشتریان
داده های مشتری را از طریق نظرسنجی، مطالعات گروه کانونی (فوکوس گروپ) و مصاحبه جمع آوری میشود تا انواع مختلفی از خریداران و همچنین اهداف آنها را شناسایی شود.هدف از این مرحله رسیدن به درک بهتری از اینکه مشتریان شما چه کسانی هستند، چه کاری انجام می دهند، چرا این کار را انجام می دهند و نیازها و خواسته های آنها چیست خواهید داشت.
۲. شناسایی همه نقاط تماس با مشتریان
در مرحله دوم، تمام نقاط تماسی که مشتریان از طریق آنها با کسب و کار شما تعامل دارند را شناسایی میشود. این مرحله با استفاده از نرم افزارهای تجزیه و تحلیل وب و رسانه های اجتماعی و نیز با استفاده از روش هایی مانند نظرسنجی، پیمایش و مصاحبه به منظوردرک نحوه تعامل آنها با کسب و کار تان در نقاط تماس مختلف انجام می پذیرد.
۳. انطباق نقاط تماس با پرسونای خریدار
در این مرحله، برای درک اقداماتی که مشتریان در مراحل مختلف چرخه فروش انجام می دهند، رفتار خریداران در نقاط تماس مختلف بررسی می شود. این امر حتی به پیش بینی نوع رفتاری که کسب و کارتان در نقاط تماس مختلف قرار است بروز کند نیز کمک می کند.
۴. شناسایی نقاط درد و چالشها
بر اساس شخصیتهای مختلف خریداران و الگوهای رفتاری احتمالی آنها، نوع چالشهایی را که ممکن است در طول تجربه خرید با آنها مواجه شوند، شناسایی میشود. این کار با استفاده از تحلیل داده های جمع آوری شده و مرتبط با مشتریان در فضای آنلاین و آفلاین انجام میشود.
۵. اولویت بندی چالشها و مسائل
در مرحله آخر، مهم ترین نقاط درد مشتریان اولویت بندی میشود. این اولویت ها براساس آنچه که برای اکثر مشتریانتان ناامیدکنندهتر است، فهرست شده تا بتوانید برای حل آن مشکل فورا اقدام کنید.

زمان و مبلغ راهکار
کسبوکار نوپا و کوچک
150.000.000 ریال
کمتر از ۵۰ نفر پرسنل
- تعریف دقیق پرسونا و اهداف مشتریان: دارد
- شناسایی همه نقاط تماس با مشتریان: دارد
- انطباق نقاط تماس با پرسونای خریدار: دارد
- شناسایی نقاط درد و چالشها: دارد
- اولویت بندی چالشها و مسائل: دارد
- زمان : 3 هفته
کسبوکار متوسط
200.000.000 ریال
بین ۵۰ تا ۵۰۰ نفر پرسنل
- تعریف دقیق پرسونا و اهداف مشتریان: دارد
- شناسایی همه نقاط تماس با مشتریان: دارد
- انطباق نقاط تماس با پرسونای خریدار: دارد
- شناسایی نقاط درد و چالشها: دارد
- اولویت بندی چالشها و مسائل: دارد
- زمان : 4 هفته
کسبوکار بزرگ یا شرکت دولتی
300.000.000 ریال
بیش از ۵۰۰ نفر پرسنل
- تعریف دقیق پرسونا و اهداف مشتریان: دارد
- شناسایی همه نقاط تماس با مشتریان: دارد
- انطباق نقاط تماس با پرسونای خریدار: دارد
- شناسایی نقاط درد و چالشها: دارد
- اولویت بندی چالشها و مسائل: دارد
- زمان : 6 هفته
سوالات متداول
هر چقدر با برنامه و فکر قبلی دست به اقدام بزنیم قطعا در اجرا بهتر و موفق تر عمل خواهیم نمود. بدیهی است برخی از ایده ها به خاطر سالها تجربه کاری به درستی احصا شده اند و تنها می توان نسبت به برخی از کمبودهای آن و وسالات بخش هایی مطالعاتی را به صورت گزینشی انجام نمود.
بله، بنده به صورت ساعتی هم می توانم در رابطه با موضوعات مذکور و نیز سایر مسائل مربوط به کسب و کارتان همراه شما باشم. برای این کار کافی است تا تلفن خود را بردارید و با من تماس بگیرید.
نقشه سفر مشتری به شما کمک میکند دیدی جامع از رفتار، نیازها و نقاط درد مشتریان به دست آورید. این بینش باعث میشود کمپینهای بازاریابی و فروش اثربخشتری طراحی کرده و تجربه مشتری را بهبود دهید.
تحلیل بازار هدف بر شناسایی ویژگیهای کلی مشتریان تمرکز دارد، در حالی که نقشه سفر مشتری به تعاملات دقیق مشتریان با برند در طول مسیر خرید میپردازد؛ از آگاهی تا تصمیمگیری و وفاداری.
اطلاعاتی مانند دادههای جمعیتی، عادتهای رفتاری، مسیرهای تعامل (آنلاین و آفلاین)، نتایج نظرسنجی یا مصاحبه با مشتریان، تحلیل رفتار کاربران در وبسایت و شبکههای اجتماعی از مهمترین ورودیها هستند.